Zajímavé využití šamponu doma: Vyleští chrom, vypere svetry, odstraní vrzání

 Tipy a inspirace 
30. prosince 2021 11:02 / Šárka Sokolská
  1
📷
4 fotografie v galerii
Šampon je šetrný mycí prostředek, který lze využít nejenom při mytí vlasů Pixabay
Máte doma šampon, který vám nesedí? Poradíme vám, jak jej šikovně využít v domácnosti.

Myje nejenom vlasy. Poradí si i s vlnou, vrzajícími panty, vyleští škrábance a další. Odteď se obyčejný šampon stane vaším nepostradatelným pomocníkem.

Svetry jako nové

Šampon je šetrný mycí prostředek. Nedráždí, nevysušuje, navíc obsahuje výživné látky. A tyto jeho vlastnosti můžete využít i při praní svetrů. Díky obsahu lanolinu dokáže vlněné výrobky nejenom šetrně vyčistit, ale také změkčit, navíc věci po něm nezplstnatí ani nijak nedegradují. Takže až vám dojde speciální prací prostředek na vlněné věci, určitě bez obav sáhněte právě po šamponu. 

Jako mazivo

Stačí malá kapka šamponu a vrzající dveře budou minulostí. Stejně tak vám pomůže při uvolňování matek nebo zaseklých zipů u tašek, bund či jiného oblečení, kde nelze použít olej. Kapičku šamponu aplikujte po celé délce zipu a nejlépe i mezi zoubky.

Proti zamlžení

Trápí vás doma neustálé zamlžování zrcadel nebo brýlí? Vezměte šampon, naneste kapičku na plochu, pořádně rozetřete a vyleštěte. Garantujeme vám, že zamlžování bude nenávratně pryč. Šampon můžete také použít během vaší dovolené v případě, že se chystáte potápět. Maska či plavecké brýle se pak budou méně mlžit. Navíc tím získáte ještě jeden bonus. V případě, že jste měli na brýlích drobné škrábance, šampon je dokáže zamaskovat.

Leštěnka  

Leštěnky na chromové povrchy jsou poměrně drahé a ne vždy účinné. Máme pro vás mnohem levnější, ale hlavně účinnější tip. Smíchejte šampon s jedlou sodou. Vytvoříte si tak pastu, kterou můžete vyleštit chromové věci nejenom v koupelně, ale také na autě. Stačí ji nanést na předmět, vyleštit a hlavně vytřít do sucha. Šampon můžete využít také na mytí celého auta. Jak jej použít najdete zde.

Impregnace

Díky šamponu během chvilky oživíte kožené boty a peněženky. Stačí nanést malé množství přípravku na čistý hadřík. Vetřete jej do opotřebovaných míst jako krém na boty a naleštěte. To také nabízí určitou ochranu před skvrnami od soli.

Zdroj: thespruce.com, moneyaware.co.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod