Jak upravit široký nebo vysoký vánoční strom

 Tipy a inspirace 
23. prosince 2021 11:05 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pokud špatně odhadnete velikost stromu, nezoufejte Pixabay
Ajajaj! Rozbalili jste si váš vánoční stromek a on se vám nevejde do bytu? Máme pro vás řešení.

I mistr tesař se někdy může utnout. Pečlivě vybíráte váš budoucí vánoční stromek, aby byl výškou a šířkou ideální do vašeho interiéru, ale až při jeho vybalení zjistíte, že je příliš vysoký nebo široký, takže se vám do místnosti nevejde. Nemusíte kvůli tomu rychle kupovat nový (navíc, pokud zdobíte až na Štědrý den, bylo by to marné), stačí jej malinko přistřihnout. 

Dejte jej do stojanu

Základní pravidlo je, že se stromek musí vejít do stojanu. Pokud se vám jej tam podařilo instalovat, máte z polovic vyhráno. Malý stromek můžete ještě postavit na nějaký menší stolek či židličku, aby působil vyšším dojmem. Každopádně následnou úpravu větví dělejte opravdu přímo v místě, kde bude stromek stát. 

Správně jej natočte 

Stromky nebývají vždy úplně stoprocentně souměrné. V některých místech má delší větve, jinde jsou hustější. Proto si jej nejprve dobře natočte tak, aby vám cp nejlépe pasoval do prostoru. Nechejte chvíli, aby se větvičky mohly samy narovnávat, a pak jej natáčejte různými směry. Možná díky tomu zjistíte, že to, co se vám zprvu zdálo jako neřešitelný problém, se najednou samo vyřešilo a nebude vůbec nutné zasahovat do větví.

Úprava výšky

Asi nejjednodušší způsob je úprava výšky stromku. Nejprve si seřízněte špičku, aby se vám na ni vešla ozdobná špička nebo hvězdička. Jestli to nestačilo, začněte strom zkracovat. Ale vždy od spodní části. Vše si nejprve dobře rozměřte, aby vás pak výsledek nepříjemně nepřekvapil. Teprve pak vezměte do ruky pilku a proveďte řez.

Jak jej zúžit 

Je váš strom širší, že byste kolem něj ani neprošli? Pak musíte zasáhnout do délky větví. Tuto práci ale provádějte opatrně, abyste neohrozili balanc stromku. Mírná asymetrie ničemu neuškodí, ale nesmí se to přehnat. Vždy zkracujte raději jen jednotlivé menší větvičky než celé větve a výsledek si postupně kontrolujte z delší vzdálenosti. A pokud jste nechali nějakou dírku mezi větvemi, nezoufejte. Při zdobení se toho dá ještě hodně zakrýt.

Zdroj: rte.ie/lifestyle, gardenguides.com.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve