Vyperte plyšové hračky v pračce, aniž by ztratily tvar nebo se zničily

 Tipy a inspirace 
11. prosince 2021 13:34 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
I tyto oblíbené mazlíky je potřeba podrobit důkladné očistě Pixabay
Plyšové hračky jsou sice vděčným dárkem, ale také se snadno ušpiní. Poradíme vám, jak je šetrně vyprat, aby neztratily svůj tvar a vzhled.

I plyšové hračky by se měly vyprat alespoň dvakrát do roka. I v nich se totiž usazuje spousta prachu, ale také roztoči, kteří mohou způsobit alergické reakce. Jak to zvládnout bez újmy? 

Vstupní kontrola 

Ještě než se pustíte do praní, důkladně zkontrolujte, zda není hračka někde poškozena. Uvolněné nitě knoflíků, očí, čumáčků a jiných detailů, případně volné švy se praním jen zhorší. V takovém případě je potřeba vše opravit. 

Do pračky 

Drtivou většinu plyšáků můžete bez obav strčit do pračky. Většina obsahuje různé materiály a dekorace od knoflíčků, nášivek až po materiál, kterými jsou vycpaní. Proto volte vždy program, který je určen pro syntetické nebo jemné tkaniny. Hračku ještě vložte do síťky na praní, abyste zamezili jejímu poškození. Snižte také množství otáček na co nejnižší hodnotu. Co se týká pracího prostředku, volte ideálně takový, který je hypoalergenní. A v žádném případě nepoužívejte aviváž.

Ruční praní 

Máte-li doma hračku, která už není v dobrém stavu, ale přesto všechno si ji chcete ponechat, raději se pračce vyhněte a zvolte ruční praní. Napusťte si umyvadlo, kbelík nebo lavor (podle velikosti hračky) teplou vodou, do ní přidejte trochu gelu určeného pro ruční praní a do této lázně plyšáka namočte. Je důležité, aby byl celý plyšák pod vodou, aby se prací prostředek dostal až do útrob hračky. Pokud je hodně špinavá, nechejte klidně hodinu namáčet. Poté hračku několikrát pořádně promačkejte, abyste z ní dostali veškerou přebytečnou vodu ven, a teprve poté přistupte k zevnímu čištění. Pak nechejte hračku volně schnout. Má-li hračka dlouhé chlupy, počítejte s tím, že je budete muset během sušení rozčesat.

Pozor na strojky

Existují druhy plyšových hraček, které mají uvnitř hrací strojek. Ty se v žádném případě nesmějí prát. Na jejich očistu se vybavte hadříkem z mikrovlákna, který namočte a hračku jím očistěte. Na pomoc si můžete vzít například šampon nebo jen kapičku tekutého prášku.

Zdroj: housewifehowtos.com, nytimes.com.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve