Ozdobte si stůl konvalinkou. Víme, jak je přinutit kvést i v zimě

 Interier 
09. prosince 2021 12:43 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Vůni konvalinek si nemusíte dopřávat jen na jaře Pixabay
Milujete vůni konvalinek? Pokud si pospíšíte, můžete se z jejich krásy těšit s příchodem nového roku, nebo je někomu věnovat jako novoroční dárek.

V dřívějších dobách patřily rychlené konvalinky k tradičním vánočním nebo novoročním pozornostem. Máte-li na zahrádce záhonek konvalinek, pak vám nic nebrání, abyste si tuto voňavou ozdobu stolu sami vypěstovali.

Správný puk

K rychlení se používají oddenky s pupenem, ve kterém se ukrývá zárodek květu. Ten se v pupenu vytvoří v červenci až srpnu třetí rok pěstování. Těmto oddenkům se v zahradnické hantýrce říká květuschopný puk. Nicméně pozor, v hlíně bývají ukryty dva druhy puků. Jeden obsahuje květ, druhý listy. Ten s květy poznáte podle toho, že je silnější, masitější, na pohmat tvrdší a má rovný nebo zakulacený vrchol. Listové puky bývají výrazně tenčí a špičaté.

Probuzení k životu

Pokud jste si nasbírali dostatek květových puků, očistěte je od hlíny a zkraťte jim kořeny o 2-3 cm. Pak je potřeba je probudit k životu. K tomu slouží lázeň v teplé vodě, která by měla být v rozmezí 32 až 34 °C. Její teplota by neměla klesat, proto je dobré ji mít nádobu například na topení a zakrýt ji například utěrkou. Puky takto nechejte namáčet 12 až 14 hodin. Svazky musí být zcela ponořené do vody, je potřeba je zatížit, aby neplavaly. Teplotu průběžně kontrolujte a případně dolijte teplou vodu.

Jdeme sázet

Než se vám puky správně rozmočí, připravte si vhodný květináč i zahradnický substrát, do něhož přidejte trochu písku a rašeliny. Na dno navrstvěte keramzit, na něj připravený substrát a teprve poté vysaďte namočené puky tak, aby jejich špičky zůstaly pod povrchem půdy. Nakonec zalijte a na povrch můžete dát také mech, který vám udrží v zemině vlhkost. Asi za dva týdny mech odstraňte a květináč postavte na teplé místo a pro změnu jej zakryjte černou fólií, aby konvalinky byly ve tmě. Fólii odstraňte ve chvíli, kdy budou mít 10-15 cm. Teprve pak mohou na světlo. Postup je vlastně podobný, jako při rychlení hyacintů, o nichž jsme psali zde.

Když se nedaří

Je důležité, abyste k rychlení použili zahradní kultivary a ne ty, na které narazíte v lesích. Ty nejsou pro rychlení vhodné. Pokud vám z rychlených puků vyrostou převážně listy, omylem jste sáhli po těch, které obsahují listy. Nedodržení délky a teploty vodní lázně má za následek špatné a nerovnoměrné rašení konvalinek při rychlení.

Zdroj: izahradkar.cz, zmagazin.cz.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve