Vánoční purpuru si snadno vyrobíte sami doma. Vyberte bylinky a koření, které máte nejraději

 Tipy a inspirace 
22. listopadu 2021 15:07 / Mirka Malá
  1
📷
2 fotografie v galerii
Purpuru snadno vyrobíte z oblíbených bylin a koření Shutterstock
Purpura neodmyslitelně patří k Vánocům, vždyť je o ní dokonce i velmi slavná písnička. Stále je ale dost lidí, kteří neví, co to ta purpura vlastně je a rovněž ani netuší, že si ji snadno mohou vyrobit doma.

Purpura vlastně není nic jiného než vonná směs složená z nejrůznějších aromatických bylinek nebo koření, která se podle pradávné tradice dávala rozvonět na kamna. Purpura voní podle toho, co obsahuje. Proto si vlastně každý může namixovat svou vlastní vůni.

Jak vyrobit domácí purpuru

Adventní věnec jste jistě už zvládli vyrobit doma a dost možná vám pomáhaly i děti. A to samé platí i pro purpuru. Společně s dětmi můžete před vánočními svátky přichystat klidně hned několik vůní a můžete domácí purpuru také darovat svým blízkým.

Stačí vlastně jen vybrat bylinky a koření podle vlastního vkusu, a pak je buď rozdrtit v hmoždíři, nebo ještě pohodlnějí v mixéru. A které bylinky a koření se používají nejčastěji? Samozřejmě levandule, hřebíček, pomerančová kůra, tymián, oregano, máta, skořice, muškátový oříšek, sušené plátky růže a tak dál, vaší fantazii se prakticky meze nekladou.

Jakmile budete mít směs rozmixovanou nebo rozdrcenou, nakapejte do ní pár kapek oblíbeného vonného oleje, asi zhruba 20 kapek na hrst směsi. Pak směs dejte do nějaké uzavíratelné nádoby, kde vám vydrží nejen po celou dobu Vánoc, ale i dlouhé měsíce.

Jak purpuru rozvonět

I když se vám zdá, že vaše doma připravená purpura voní sama o sobě, provonět celý byt nebo dům by nezvládla. Proto je potřeba ji zahřát, jak se zpívá v té slavné písni. Ale nepleťte si purpuru s vánočními františky. Ti se zapalují, zatímco purpura se pouze nahřívá. I malé teplo stačí k tomu, aby byla cítit po celém domově.

Samozřejmě záleží, jaký sporák doma máte. Pokud sklokeramickou desku, pak nasypejte dvě lžíce směsi přímo na desku, nebo na plotýnku nebo na litinový plát na plynovém hořáku. V každém případě ale teplotu sporáku nastavte na minimum. Pro větší bezpečnost ještě pod směs položte raději alobal. Purpura se trochu rozdoutná, což je v naprostém pořádku.

Purpuru můžete také nasypat na noviny a položit na radiátor, další alternativou je také nasypání purpury do aromalampy, ve které samozřejmě zapálíte svíčku. I tak se bude purpura zahřívat podobně jako na sporáku a váš vánoční domov bude krásně provoněný. Dále čtěte: Je čas vyrobit si domácí adventní věnec. Není to náročné ani namáhavé a zvládnete to i s dětmi.

Zdroj: BHG, Wikipedia.
                                

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod