Orchidej je krásná, ale do ložnice si ji nikdy nedávejte. Může vás připravit i o chuť na sex

 Interier 
17. listopadu 2021 14:11 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Některé květiny umí čistit vzduch, jiné odčerpat škodlivé látky Pixabay
Zařizovali jste novou ložnici a chtělo by to do ní vnést trochu života? Vsaďte na květiny. Ale pozor, ne každá vám vylepší kvalitu spánku.

Na kvalitě spánku záleží. Proto je potřeba jej podpořit nejenom správným výběrem postele a matrace, ale i okolním prostředím, které by mělo působit harmonicky a uklidňujícím dojmem. Velkou službu vám také mohou udělat i správně zvolené rostliny, které dokáží odčerpávat škodlivé látky z ovzduší ložnice a především zvlhčí vzduch. Jakým rostlinám byste měli dát zelenou?

Co rostliny dokáží

Jestli vás zajímá, jak moc budou mít rostliny vliv na kvalitu vašeho spánku, nezbývá nic jiného, než to prostě otestovat. Jsou rostliny, které zlepšují vzduch, jiné mají antibakteriální účinky a další dokáží zklidnit vaše tělo. 

Aloe vera

O aloe vera, zejména o jejích zdravotních účincích, se asi není potřeba příliš rozepisovat. Ale mezi  její další úžasné vlastnosti patří také to, že funguje jako dokonalá čistička vzduchu, po celou noc uvolňuje kyslík. Proto je to ideální rostlina do ložnice či dětského pokoje.

Jasmín

Jasmín je něžná kráska s nádhernou vůni. Ale především jde o rostlinu, která má úžasné uklidňující účinky. A ty jsou dokonce vědecky potvrzené. Studie NASA zjistila, že uvolňování jasmínu mělo významný vliv na zlepšení kvality spánku i na snížení pohybu během noci.

Tchýnin jazyk

Její název sice nezní vůbec hezky, ale jde o jednu z 10 nejlepších rostlin, které umí filtrovat vzduch, a to nejenom v určitou denní dobu. Tchýnin jazyk jej umí filtrovat jak přes den, tak i v noci. Výsledkem je tak dokonale čisté prostředí v jakoukoliv dobu.

Brambořík

Velmi příjemnou atmosféru umí navodit i obyčejný brambořík. Podle našich babiček dokonce umí odhánět špatné sny. Tak proč to nezkusit? I kdyby to nebyla pravda, brambořík vám v ložnici rozhodně ostudu neudělá, zvlášť v době květu, což bývá nejčastěji na Vánoce. Jak se o tuto květinu starat, aby vám do svátků vykvetla, jsme psali zde.

Africká fialka

Jde o naprosto nenáročnou rostlinu, která díky chlupatým listům umí zachytit prach ze vzduchu. Navíc svými barevnými kvítky dokáže vytvořit v jakémkoliv pokoji velmi příjemnou a útulnou atmosféru.

Eukalyptus

Máte doma astmatika? Pak mu do ložnice kupte eukalyptus. Jeho silice působí antibakteriálně, navíc jeho vůni oceníte při onemocněních horních cest dýchacích.

Co do ložnice nepatří

Do ložnice určitě nepatří příliš aromatické květiny, jako například hyacint nebo gardénie. Jejich silné aroma může způsobovat bolesti hlavy. Podle feng shui byste měli z ložnice odstranit i suché a zvadlé květiny, které představují mrtvou energii a mohou vás ve spánku energeticky vysávat. A vhodné nejsou ani různé druhy kaktusů a dalších pichláčů, které zklidňují sexuální potřeby.

Mohlo by se zdát, že krásu a pohodu může vnést do ložnice taková kráska jako orchidej. Pozor, je to omyl, protože v přírodě jde o parazita, který ubírá sílu rostlinám a tím pádem také energii domácnosti. Podle odborníků na feng-shui je ale důležité, kam orchidej doma postavíte. Rozhodně se nedoporučuje umisťovat orchideje do místností, kde spíme. Stejně jako například kaktusy a pokojové rostliny s dlouhými tenkými špičatými listy, které vytváří negativní energii. Vy se pak ráno můžete cítit nevyspalí, unavení, a dokonce i naštvaní. Podle některých odborníků není orchidej do bytu vhodná vůbec, protože potřebnou životní energii vysává a dokáže člověku dokonce sebrat i chuť na sex.

Tip na závěr

Každopádně myslete na to, že v ložnici by pokojových rostlin mělo být co nejméně, maximálně jedna či dvě. Pokud se rozhodnete pro dvě, měla by být každá jiná.

Zdroj: casper.com, www.elle.com

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve