Jak na sklokeramiku beze šmouh: Zkuste ocet a tabletu do myčky

 Tipy a inspirace 
08. listopadu 2021 10:39 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Čas od času se podobné nehody nevyhnou nikomu Pixabay
Varné desky jsou skvělým kuchyňským pomocníkem, ale jejich údržba nebývá vždy nejjednodušší. Zvlášť, pokud ji chcete mít beze šmouh. Naštěstí víme, jak na to.

Keramické varné desky mají vypadat čistě, uhlazeně a leskle. Nejde jen o estetické účely, ale také o funkčnost. Špinavá sklokeramická varná deska totiž zabraňuje tomu, aby pánve seděly dostatečně rovně, aby se dotýkaly topného tělesa, takže je mnohem méně účinná. Proto je potřeba udržet desku v co největší čistotě. A není kvůli tomu nutné utrácet hromadu peněz za čisticí prostředky. 

Základní údržba

Důležité je, abyste desku udržovali permanentně v čistotě. Pro běžnou údržbu stačí, pokud budete desku pravidelně utírat vlhkým hadříkem, ideálně švédskou utěrkou. Dobrou službu vám také mohou udělat klasické vlhčené ubrousky, určené na čištění kuchyní a sklokeramických varných desek. Pokud se na ní objeví připáleniny nebo skvrny, budete se muset vyzbrojit něčím účinnějším.

Saponát

Na mastnotu a jiné skvrny vezměte nejprve klasický saponát. Stačí nanést kapku na varnou desku a setřít ji měkkým hadříkem. Pokud používáte houbičku, vyhýbejte se drsné straně, která by vám ji mohla poškrábat. Před mytím mějte varnou desku vždy vypnutou a vychladlou. Nic z toho nepomohlo? Pak to chce silnější kalibr.

Nechte špínu vyšumět

Odolné skvrny a zaschlé připáleniny vám pomůže odstranit silné duo - ocet a soda. Octem postříkejte místa, která potřebujete vyčistit. Dbejte na to, aby jím byly pokryty i okraje čištěné skvrny.  Vše nakonec posypejte klasickou sodou. Nelekněte si, dojde totiž k chemické reakci - soda začne šumět. Nebojte se, vaší desce se nic nestane, jde o jeden z nejúčinnějších a nejlevnějších způsobů, jak důkladně očistit indukční desku. Navíc je to způsob ekologický, který nezatěžuje životní prostředí. Nanesenou směs nechejte chvíli působit a poté ji hadříkem odstraňte. 

Tableta do myčky

Některé připáleniny bude nutné odstranit i škrabkou. Pokud z ní máte přeci jen obavu, vyzkoušejte ještě jeden způsob, jak desku zbavit nánosů nečistot. Vezměte si na pomoc tabletu do myčky. Jejím účelem je odstranit mastnotu a připáleniny z nádobí, proto tyto vlastnosti můžete využít i při čištění varné desky. Na ruce si dejte rukavice, tabletu lehce navlhčete a přejíždějte jí pod desce. Povrch nechte mírně zaschnout a následně ho otřete vlhkým hadříkem. Použitou tabletu do myčky můžete využít i jinde v domácnosti. Tipy, kde všude vám pomůže, jsme psali zde.

Zdroj: experthometips.com, hg.eu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve