První pomoc při hnilobě kořenů orchidejí

 Interier 
03. listopadu 2021 08:08 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Orchideje jsou ozdobou každého interiéru Pixabay
Orchidej je krásná pokojová květina, která dokáže ozvláštnit každý interiér svými krásnými květy. Pokud vám ale najednou začne chřadnout, rychle zasáhněte.

V současnosti je známo kolem 20 000 divokých a 70 000 šlechtěných odrůd. Díky svým pestrobarevným květům jsou mimořádně populární, přestože jsou velmi citlivé. Potřebují především správnou péči. Pokud něco z toho porušíte, rychle se to na ní projeví, především na kořenech. A to je první věc, kterou byste také měli zkontrolovat ve chvíli, kdy s květinou není něco v pořádku. Co díky tomu můžete zjistit?

Proč hnijí kořeny

Pokud rostlina není v dobré kondici, začnou jí zpravidla hnít kořeny. Nejčastějším důvodem bývá nedostatek, nebo naopak přebytek světla, přemokření substrátu, špatná voda na zálivku, houbová choroba či stáří rostliny. Proto je nutné hned, jakmile orchidej vykazuje, že s ní něco není v pořádku, zkontrolovat právě kořeny. Pokud stále existuje alespoň část zdravého kořenového systému, rostlina se může uzdravit. 

První pomoc

V první řadě vyjměte rostlinu celou z květináče a odstraňte přebytečný substrát. Poté zkontrolujte všechny kořeny. Zdravé kořeny mají stříbrně šedozelenou barvu se zelenými konečky a jsou pevné. Napadené kořeny hnilobou odstraňte dezinfikovanými nůžkami. Žlutě zbarvené, zelené či bílé kořeny neodstraňujte, z nich ještě mohou vyrašit nové. Pokud je to možné, ošetřete zbytek kořenového systému fungicidem, který pomůže zahubit zbývající bakterie a plísně. Orchidej pak nechejte 24 hodin ležet volně na čistém vzdušném místě.

Zpátky do květináče

Orchidej bude opět nutné znovu zasadit. V žádném případě ji ale nedávejte do původního květináče. A pokud jiný nemáte, pak jej nejprve důkladně vydezinfikujte. Rovněž použijte zcela nový substrát určený pro orchideje, který jí poskytne i dostatek živin. Květinu se snažte zasadit tak, aby byly v substrátu ukryty všechny její kořeny, které se tak budou moci rozrůst, což rostlina potřebuje. Co se týká květináče, použijte ideálně průhledný a nechejte jej nějakou dobu bez květníku, aby měly kořeny co nejvíce světla a síly. Nezapomeňte také na dostatek drenážních otvorů, aby nedošlo k přemokření květiny a následné hnilobě kořenů. Orchidej pak umístěte na světlé stanoviště se stabilní teplotou a dopřávejte ji potřebnou péči včetně zálivky a rosení. Více o podmínkách pro pěstování orchideje jsme psali zde.

Zdroj: orchidfriends.com, orchidbliss.com.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47