Udělejte si doma levnou voňavou dekoraci. Uschlým květinám tak vdechnete nový život

 Tipy a inspirace 
25. října 2021 10:13 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Potpourri nejen krásně voní, ale je také velmi dekorativní Pixabay
V dnešním světě plném vonných svíček, osvěžovačů vzduchu a elektrických deodorantů se umění sušit květiny a používat je k provonění vašeho domova jeví jako přinejmenším překonané. Jenomže potpourri, jak se tomu říká, je něco víc než jen suché kytky.

Výroba potpourri je snadná, suroviny velmi levné a je to způsob, jak omezit množství chemikálií, které používáte k provonění domova. I když nevypěstujete všechny květiny, které byste chtěli zahrnout do vašemu mixu potpourri, jistě ve svém okolí seženete dostatek materiálu.

Jaké květiny jsou nejvhodnější

Nejlepší květiny pro potpourri jsou ty, které si při sušení zachovají barvu a tvar. Pokud jsou také vonné, je to bonus, ale vždy můžete přidat extra vůni. Ve skutečnosti je lepší nepoužívat příliš mnoho vonných květin, protože kombinace jejich vůní může nakonec vytvořit nežádoucí mix. Mezi roční květiny, které můžete pěstovat a sklízet pro potpourri, patří chrpy, měsíček, gomphrena, larkspur, maceška a vonící pelargónie. Vynikající trvalky pro potpourri jsou levandule, růže (zejména v pupenech), dianthus a chryzantéma. Polovina přitažlivosti dobré směsi potpourri je vizuální, takže zvažte doplnění přírodními materiály, které nasbíráte ve svém okolí, jako jsou lusky semen nebo malé šišky. Podívejte se do své spíže na voňavé a krásné přísady, jako jsou celé muškátové plody, celé hřebíčky, sušená kůra z citrusů, celý badyán a tyčinky skořice. Dokoupit můžete také plátky ze santalového dřeva, eukalyptové listy a fazole tonka. 

Kupte si také fixátor, aby vaše vůně potpourri vydržela co nejdéle. Kořen orris, vyrobený z oddenků kosatců, je jedním z nejoblíbenějších fixačních prostředků. Tento kořen v prášku má lehkou květinovou vůni. Mezi další vonné fixátory patří vanilkové boby, dubový mech, kořen anděliky a myrha. Každý z těchto exotických fixátorů by měl tvořit asi deset až dvacet procent směsi potpourri.

Esenciální oleje jsou další přísadou posilující vůni potpourri. Oleje můžete přidat na začátku procesu výroby potpourri nebo později, když směs začne ztrácet svou vůni. Oleje jsou bohatě vonné a měly by být používány střídmě. Nicméně více esenciálního oleje může dokonce propůjčit vašemu potpourri léčivou vůni. Esenciální oleje vybírejte zejména mezi růžovými vůněmi, levandulí  nebo citrusy. 

Návod na výrobu vlhkého nebo suchého potpourri

Pro nejvoňavější potpourri začněte s čerstvě natrhanými přísadami, které jste několik dní sušili. Materiály by měly být poddajné a ještě ne křehké. Rostlinné materiály navrstvěte do mísy a prosypte solí. Po několika týdnech směs promíchejte a přidejte fixační prostředky a oleje. Po šesti měsících bude váš vlhký potpourri připraven k použití.

Potpourri se ale nejrychleji vyrábí ze zcela suchého rostlinného materiálu. Stačí přidat oleje a fixační prostředky a opatrně promíchat. Po měsíci se vůně smíchají a vaše potpourri bude plně funkční.

Hotovou směs si naaranžujte do jakékoliv nádoby kromě kovové, protože kovy mohou reagovat s éterickými oleji. Potpourri samozřejmě můžete dát i do sáčků či malých polštářků, ovšem mísy s potpourri jsou asi nejlepší volbou, protože kromě toho, že krásně voní, jsou i velmi dekorativní. Dále čtěte: Jak vybírat mezi různými typy polštářů a který byste měli vybrat pro nejlepší spánek.

Zdroj: The Spruce.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47