Chcete si postavit dům z neobvyklého materiálu? Použít lze třeba cihly z PET láhví

 Tipy a inspirace 
03. května 2019 10:40 / Marie Popelková
  3
📷
5 fotografií v galerii
Domy lze stavět i z odpadu Internet
O tom, že recyklace materiálů šetří přírodu i čas, není pochyb. Někteří nadšenci tuto myšlenku ještě více povýšili a rozhodli se postavit celý dům z opravdu nezvyklých materiálů, například PET láhví či skleněných láhví od šampaňského nebo piva.

Mnohdy není potřeba vyvíjet nové materiály, ale stačí jen najít nové využití těm stávajícím. Poněkud kuriózní jsou například případy domků postavených ze skleněných či plastových láhví. Jedna známá pivovarnická společnost z Nizozemí dokonce jednu dobu stáčela svoje piva do láhví tvarovaných tak, aby je bylo následně možno použít jako cihly. V Norsku zase přišli s „dřevem“ vyráběným z vyhozených novin. Stavebnictví je globálně jedním z ekologicky nejnáročnějších odvětví a všechny tyto inovace tak mají za cíl především snížení jeho dopadů na životní prostředí.

Cihly z PET láhví

Stavbu domu z PET láhví prý zvládne šikovný kutil  sám. Stačí láhve naplnit pískem nebo hlínou a pak je skládat na sebe a vzájemně poutat provazy nebo lanky. Na jeden metr čtvereční zdi je potřeba 90 – 140 lahví. Podle mnohých je to dobrý způsob, jak chytře využít plastové láhve, které pomalu a jistě spolu s dalším odpadem zamořují naši planetu. A pokud byste měli obavy, že dům postavený z PET láhví toho moc nevydrží, jste na velkém omylu. Při testování takový dům odolal simulovanému zemětřesení o síle 9,8 stupně Richterovy stupnice.

Dům s vůní sektu nebo piva

Našlo se už ale mnoho stavitelů, kteří se rozhodli postavit dům z křehčího materiálu, a to skleněných láhví. Někdo volí od šampaňského, další od piva. Spotřeba láhví záleží na velikosti domu. Na menší domek postačí šest tisíc láhví, na větší i více než 13 tisíc. V Kalifornii dokonce existuje celá vesnice postavená ze skleněných láhví. Láhve nadšení inovátoři skládali pečlivě vedle sebe a mezery vyplnili cementem, případně vypěnili polyuretanem. Vzduch uzavřený ve skleněných láhvích je prý skvělý izolant. V létě láhve udržují uvnitř domu chlad, v zimě naopak teplo. Navíc prý stavba z láhví vyjde asi desetkrát levněji než z cihel.

Bydlení ze starých pneumatik

Pro stavbu domů se prý také perfektně hodí staré pneumatiky. Je to prý ideální alternativní stavební materiál - pneumatiky jsou totiž celosvětově dostupné, mají vysokou nosnost, jsou trvanlivé a vysoce odolné proti požáru. Mnozí kritici se ale obávají zdravotních rizik. Je pravdou, že zatím zřejmě žádná relevantní studie, která by zjišťovala případné množství škodlivin uvolňujících se z pneumatik, zřejmě neexistuje. Na druhou stranu známý americký architekt Michael Reynolds, který se stavbami z odpadu zabývá, tvrdí, že nějaké testy na toto téma existují a pro staré pneumatiky dopadly vysloveně příznivě. Zdravotní rizika jsou prý dokonce nižší, než je běžné u standardních stavebních materiálů.

Chytré využití plechovek

Při stavbě domu lze prý využít prakticky jakýkoliv odpad, i třeba plechovky od nápojů. Ideální jsou plechovky hliníkové. Tento materiál má totiž skvělé izolační vlastnosti. Ve velkých vedrech oceníte odrazivost hliníku -  odráží teplo ven, tedy nefunguje jako skleník, a naopak při mrazech vrací teplo člověka dovnitř. Ve stavebnictví mohou najít uplatnění i cigaretové nedopalky, jak jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008