Máte malý byt? Nápady, jak ho chytře zařídit a využít každý prostor

 Tipy a inspirace 
16. února 2019 10:22 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nábytek v malých bytech by neměl být robustní Pixabay
Mnoho lidí bydlí v malých bytech. Třeba proto, že nechtějí platit zbytečně velké nájemné. Ale i malé byty se mohou chytře zařídit. Poradíme, jak na to.

Nedostatek prostoru v malých bytech se dá řešit především chytrým rozmístěním nábytku a bytových doplňků. Chce to i trochu odvahy a kreativity, ale výsledek stojí za to.

Využít prostor

Základem úspěchu je využít prostor do posledního místečka. Tím pádem budete mít k dispozici i ve velmi malém bytě dost místa pro život, a přitom i dost prostoru pro ukládání potřebného vybavení. Budete sice muset investovat do nákupu doplňků a také bude zapotřebí trocha zručnosti při výrobě atypických prvků do vašeho malého bytu, ale všechno se dá zvládnout.

Nápady do obývacího pokoje

Jednou z možností, jak využít prostor obývacího pokoje na maximum, je zavěšení polic na knihy nad sedačku či jiný nábytek. Takové police by pak měly sahat až ke stropu, aby se náležitě využil prostor a vy měli dostatek místa na knihy. Pod policí může být kromě sedačky i jídelní stůl, komoda či další kusy nábytku. Prostor vypadá zabydleně, vše má své místo.

Dalším dobrým nápadem jsou rohové poličky. Jinak obtížně využitelný malý roh mezi dveřmi se tak dá použít na knihy či jiné důležité předměty. Jednoduchý nápad, ale přinese hodně úložného prostoru navíc.

Dalším skvělým nápadem, který se dá využít ve všech místnostech, jsou police nad dveřmi. Obvykle takové místo zůstává prázdné, ale to je velká škoda. Výborné jsou police nad dveřmi i na toaletě a v koupelně, kde do nich můžete dát různé hygienické prostředky, ručníky a další vybavení.

Nápady do ložnice

V ložnici stojí za zvážení vestavné skříně. Zkrátka skříň, která je od podlahy až ke stropu a ve které je dost místa na uskladnění všeho oblečení. Dveře takové skříně jsou současně i zrcadlem, takže opticky zvětšují celou místnost a můžete se před nimi skvěle zkontrolovat, zda vypadáte dobře.

Určitě využijte prostor pod postelí. Protože je to ale místo, kde rád sedá prach, použijte k tomu uzavíratelné boxy na kolečkách. Dají se pořídit buď ve dřevě, ale protože nejsou vidět, nebude vadit, když si koupíte plastové. Při úklidu je jednoduše vytáhnete a podlahu vysajete a vytřete.

Dalším nápadem pro ložnici může být rohový noční stolek. Díky němu se vám podaří mít noční stolek i u postele, kam by se normální noční stolek nevešel. Jde vlastně o poličku, která je umístěna s úrovní postele, je situována do rohu, takže nemá žádný ostrý výčnělek směrem ven. Můžete si na ni odložit mobil, mít tam budík či rozečtenou knížku.

Další nápady

Výborným nápadem, jak ušetřit prostor v malém bytě, je skládací stůl. Nemyslíme klasický skládací stůl, který i ve složeném stavu zabírá značné místo v pokoji či jídelně. Existují stoly, které jsou sklopené ke stěně a odklopí se jen v případě potřeby. Toto opatření přidá vašemu malému bytu hodně prostoru a určitě ho oceníte.

Jinou vychytávkou je polička do koupelny, kterou umístíte nad umyvadlo. Některé doplňky máte na umyvadle, jiné kousek výš na poličce. Další pak ve skřínce za zrcadlem. Vyzkoušejte a uvidíte, kolik úložného prostoru navíc tak získáte. Přečtěte si ale také zajímavý článek o tom, jak ochránit dřevěný materiál v koupelně.

Hodně praktická může být i vysouvací skříňka. Jde obyčejně o úzkou skříňku, ze které do prostoru vysunete její obsah – přihrádky naplněné potřebným vybavením. Když ji budete mít v kuchyni, bude skříňka obsahovat třeba koření a různé dózy s potravinami. V koupelně tam mohou být kosmetické přípravky.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve