Parkety neztrácejí své kouzlo ani po staletích. Pět kroků, s nimiž je zvládnete zrenovovat sami

 Rekonstrukce 
07. února 2019 10:17 / Ema Maxová
  3
📷
6 fotografií v galerii
I vlastnoručně zbroušená a nalakovaná podlaha prokoukne Shutterstock
Zbrousit a nalakovat dřevěnou podlahu zvládnete s trochou šikovnosti i sami. Rozhodně se to vyplatí, protože ušetříte hodně peněz a parkety neztrácejí své kouzlo ani po staletích. Jedinečný pocit ve spojení s úsporou mnohatisícové částky potěší nadlouho. Pokud se rozhodnete zrenovovat podlahu svépomocí, zjistěte víc o tom, co přesně vás čeká.

Vzhledem k cenám, jaké za broušení a lakování účtují podlaháři, se nabízí zvážit možnost zbrousit si podlahu vlastními silami. Důvodů, proč se dřevěných parket nevzdat, je hned několik: dokážou zaujmout na první pohled, vypadají vkusně, bývají odolné. Renovovat je lze dokonce několikanásobně v závislosti na tom, jak jsou silné a především v jakém jsou stavu. A i vlastnoručně zbroušená a nalakovaná podlaha prokoukne.

1. Krok - Vykliďte místnost

Tak jako při všech stavebních pracích nebo rekonstrukcích bude nutné místnost nejdříve kompletně vystěhovat. Pokud zůstaly po obvodu podlah nějaké lišty, demontujte je. Většinou už nebývají použitelné, ale třeba vás překvapí.

2. Krok - Broušení

Buď si pozvete podlaháře, nebo se do práce pustíte sami. Potřebovat ovšem budete několik druhů brusek. Podlahu je totiž nutné minimálně třikrát důkladně a rovnoměrně vybrousit, a to papíry různé zrnitosti. Tato práce nepatří zrovna mezi oblíbené činnosti, ale určitě se jí nevyhnete. Brousit je potřeba křížem krážem a nezapomínat ani na okraje. Pokud tuto fázi odfláknete, na výsledku se to projeví. A pozor! Broušení parket se provádí šikmo směrem k vláknům dřeva s výjimkou jemného přebroušení. V takovém případě brousíme po vláknu dřeva.

3. Krok - Tmelení spár

Jednotlivé spáry je potřeba vytmelit. V poměru 1 : 1 smícháme jemný dřevní prach s pryskyřicí. Vyvarujte se však toho používat prach z prvního broušení. Mohl by obsahovat i nečistoty nebo zbytky starého laku. Podlahu tmelíme celou, na pomoc si vezmeme špachtli.

4. Krok - Broušení na čisto

Jakmile tmel zaschne, znovu přijdou na řadu brusky. Podlaháři dnes disponují opravdu výkonnými stroji, které práší minimálně nebo vůbec. Cílem je, aby podlaha zůstala perfektně čistá a vyrovnaná. Případné zbytky prachu vysajeme a odteď platí na podlahu zákaz vstupu v pracovní obuvi.

5. Krok - Lakování

Zbývá dokončit povrchovou úpravu. Parkety se musí několikrát přelakovat. Při výběru laku mysleme na to, že by měl být nehořlavý, zdravotně nezávadný a neškodit životnímu prostředí. Volbu ovšem ovlivňují také finanční možnosti a zvolená zátěž. Záleží na preferencích, zda použijeme lak lesklý, pololesklý nebo matný. Nanáší se válečkem. Nakonec se podlaha zalištuje. Než na parkety položíte koberečky, nechte lak dobře „vyzrát“. Nožky od nábytku se doporučuje opatřit vhodnými kluzáky, abyste předešli odření podlahy. (Dále čtěte: Aby byla podlaha stále pěkná, musíte o ni správně pečovat. Ať už jde o dřevo, lino či vinyl).

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve