Afrikán by neměl chybět v žádné zahradě. Má léčivou schopnost a ochrání i jiné květiny či zeleninu

 Exterier 
05. února 2019 08:22 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Afrikány skvěle chutnají i léčí Depositphotos
Aksamitník neboli afrikán je mnohými lidmi neprávem podceňovaná rostlina. Přitom má tato květina tak široké využití, že by měla mít místo na každé zahradě. Na aksamitníku si totiž můžete skvěle pochutnat, má léčivou schopnost a ještě ochrání jiné květiny či zeleninu na vaší zahradě.

Afrikány lze vysévat do pařeniště od února do dubna a na trvalé místo je vysazujte až ve chvíli, kdy už nehrozí žadné mrazy. Rostlině se bude dařit na slunném místě a půdu můžete obohatit o kompost. Květenství, které může trvat až půl roku, lze podpořit hnojivem. Každých 14 dní dopřejte afrikánům třeba kopřivovou jíchu.

Pokud ale nechcete aksamitníky předpěstovávat, vůbec to nevadí, protože rostou velmi rychle. Když na přelomu dubna a května rozhodíte semínka mělce přímo na záhon, brzy vyklíčí a za pár týdnů už nasadí na květ. Bohatě kvetou od června až do konce října.

Pozor na slimáky

Slimáci a hlemýždi jsou schopní během noci sežrat všechny mladé rostlinky. Za rozbřesku z nich zůstanou pouze volné kousky stvolů: dohlížejte proto na mladé sadby a chraňte je, ať nájezdy slimáků a hlemýžďů přežijí. Preventivně obsypte mladé rostliny pásem popelu nebo nadrcených vaječných skořápek. To škůdcům mechanicky zabrání v přístupu. Druhé řešení je lapač s pivem umístěný v zemi. O tom, jak se slimáky zatočit, jsme psali zde.

Aksamitník v kuchyni

Až zjistíte, jak široké uplatnění aksamitník má, zamilujete si ho, a to i přes jeho nelibou vůni. Kromě toho, že kvete až do prvních mrazíků a udělá vám tak na zahradě parádu, oceníte tuto rostlinku také v kuchyni.

Má nasládlou chuť, obdobnou jako anýz a může se přidávat do omáček, zeleninových polévek a květy můžete také ozvláštnit brambory, případně s nimi ovonět cukr. Z květů afrikánu se připravuje čaj, který pomáhá rychlejšímu odstranění alkoholu z těla a také dokáže ulevit po nadměrném množství jídla. Květy či listy aksamitníků se používají také při přípravě moučníků (krému, koláčů nebo sušenek), ale i nápojů (sirupy, limonády, likéry).

Aniž byste o tom věděli, konzumujete tuto rostlinu v piškotech, majonézách, zálivkách, cukrářských výrobcích, sodové vodě a v průmyslově vyráběných jogurtech. Lutein, barvivo užívané v zemědělsko-potravinářském průmyslu, je totiž výtažek z aksamitníků.

Likvidátor škůdců

Aksamitník má také schopnost odpuzovat a likvidovat řadu škůdců na zahradě. Pokud například pěstujete kořenovou zeleninu, jahody nebo okrasné cibuloviny, zřejmě jste už někdy bojovali s úporným háďátkem. Tohoto parazita dokáže ze záhonu odstranit právě afrikán. Jako prevence je proto dobré vysázet kolem zeleninového záhonku lem z aksamitníků. Ještě lepší je ale na jeden až dva roky vystřídat zeleninu právě aksamitníky. Háďátko tak z půdy dokonale odstraní, navíc bohaté kořeny i nadzemní část jsou po zarytí vynikajícím zeleným hnojivem. Pro boj s háďátky byla dokonce vyšlechtěn speciální kultivar Ground control, který redukuje výskyt háďátek až o 95 procent.

Afrikány můžete jako přirozeného ochránce vysadit i k růžím, odpuzuje totiž nepříjemnou pilatku listovou, ale pomáhá i proti houbovým chorobám. Nálet mšic sice úplně nezastaví, ale určitě přibrzdí, takže můžete včas zasáhnout postřikem. I pro balkonové a pokojové květiny je možné použít afrikány jako lékaře – když je umístíte k pelargoniím nebo begoniím, případně mezi květináče pokojových rostlin usadíte květináč s aksamitníky, zlikvidují molice, třásněnku i háďátko listové. Na zahradě se vyplatí afrikány vysadit vedle rajčat, zelí, fazolí, mrkve, brambor, pórku i šafránu.

Na mšice skvěle funguje také olej z afrikánů. Stačí deset květů roztrhat na jednotlivé lístky a zalít dvěma deci třeba řepkového oleje. Vše nechejte macerovat přibližně dva týdny, potom sceďte a a nastříkejte na rostlinu, na které se objevily mšice.

Léčivá síla afrikánů

Pokud trpíte revmatickým onemocněním, měli byste si dopřát afrikánovou koupel. Květy jednoduše namočte ve studené vodě přes noc, druhý den vše přiveďte k varu a po vychladnutí sceďte. Odvar vlijte do koupele, ve které zůstaňte nejméně čtvrt hodiny.

Afrikán ale pomáhá také při průjmu, funguje jako antiseptikum (brání množení mikrobů), podporuje chuť k jídlu, pomáhá trávení, má močopudný účinek, podporuje vykašlávání, zvyšuje tvorbu a vylučování žluči, usnadňuje odchod plynů, uvolňuje křeče svalů, pomáhá při bolestech žaludku a zvracení, má antivirotické, antimykotické a antibakteriální účinky, přidává se do přípravků proti vším a komárům a také chrání zrak. Na ochranu a zlepšení zraku se afrikán využívá díky vysokému obsahu luteinu. Ten plní v sítnici oka ochrannou úlohu proti poškozujícím účinkům volných radikálů.

Tip: Pokud máte doma pacienta s virózou a bojíte se šíření nákazy, lze využít silné antivirotické a antibakteriální účinky afrikánu ve svůj prospěch. Nechejte v místnosti čerstvou nebo sušenou bylinu. Tato maličkost výrazně sníží riziko nákazy.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47