Jakým dřevem je nejvhodnější topit, aby vám oheň dobře hořel

 Tipy a inspirace 
26. ledna 2019 11:10 / Bronislava Silná
  10
📷
4 fotografie v galerii
Jedině dobře proschlé dřevo kvalitně hoří Pixabay
Na celou věc se samozřejmě lze dívat z mnoha úhlů. Jestliže máte určitý typ dřeva z vlastního lesa, patrně nebudete řešit nákup dřeva jiného. Ale jestliže nakupujete dřevo od dodavatele, je už vše k lepšímu promyšlení.

Máte-li v domě či bytě kamna na dřevo, jistě také řešíte otázky, jakým dřevem topit. Možná vám pomohou informace, které přinášíme.

Dřevo má být proschlé

Základní podmínkou, aby vám v kamnech oheň dobře hořel a příjemně hřál, je dřevo proschlé. Jestliže nakupujete už naštípané dřevo na pilách a od různých dodavatelů, nenechte se zmást tím, že působí dojmem, jako byste ho mohli zrovna hodit do kamen. Většinou se jedná o produkci daného roku. Takové dřevo je třeba vyrovnat a nechat minimálně rok prosychat. Teprve potom budete s hořením opravdu spokojeni. Můžete sice zakoupit i dřevo suché, ale pak počítejte s tím, že si připlatíte.

Měkké dřevo

Dřevo jehličnanů a další druhy měkkých dřev jsou dobré na zatápění a pro první fázi hoření, kdy potřebujete, aby se v kamnech i v kouřovodu zvýšila rychle teplota a vše začalo správně fungovat. Také u kamen, která jsou v místnostech bez dalšího topení, je vyšší teplota na počátku hoření výhodou. Kamna začnou dříve hřát a místnost se lépe vytopí.

Nevýhodou měkkého dřeva je vyšší obsah smůly a tím pádem větší riziko začouzení skla krbových kamen a o něco vyšší zanášení kouřovodu. Zcela nevhodná je v tomto smyslu borovice. Ale i smrk, modřín či lípa mají vyšší kouřivost a z některých občas odletují žhavé jiskry, což je nebezpečné zejména u otevřených krbů.

Tvrdé dřevo

Dub či buk, ale i další druhy tvrdých dřev jsou skvělé na přikládání do rozpálených kamen. Králem je v tomto smyslu habr, který má největší výhřevnost. Výhodou tvrdého dřeva je zejména délka hoření, takže můžete často naložit kamna a klidně se na několik hodin věnovat jiným činnostem.

Mezi nevýhody tvrdého dřeva patří špatná příprava třísek a také skutečnost, že musí prosychat ještě delší dobu než dřevo smrkové. Také cena je samozřejmě vyšší. Tipy na správné skládání a sušení dřeva si můžete přečíst třeba zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve