Čím nejrychleji uhasit hořící olej v kuchyni

 Tipy a inspirace 
24. ledna 2019 09:29 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
Tato zdánlivě malá nehoda může skončit i vyhořelou kuchyní Internet
Chystáte se na oleji orestovat jídlo a v tu chvíli se stane něco, kvůli čemu musíte odejít na chvíli od plotny. Pak stačí chvilka a neštěstí je na světě. Jedlé oleje jsou totiž vysoce hořlavé. A v tu chvíli je potřeba sáhnout po tom nejúčinnějším prostředku, který oheň zlikviduje.

Příprava jídla bez oleje se často neobejde. Jenomže co dělat, když vám nedopatřením olej na pánvi vzplane?

Nikdy ne vodu

Spousta lidí by jako první sáhla po vodě. Jenomže to je právě to nejhorší, co můžete udělat. Pokud byste do vařícího nebo hořícího oleje nalili vodu, oheň by explodoval a mnohokrát se zvětšil a mohla by vám vyhořet celá kuchyně. Voda se totiž po nalití v hořícím oleji okamžitě vypaří a vzniklá pára rozptýlí kapky hořícího oleje v podobě velké ohnivé koule, která má hlavně v uzavřených prostorách kuchyní ničivé následky. Čím tedy hasit?

Hlína i pekáč

Samozřejmě, že nejlepší je, pokud máte po ruce malý hasící přístroj, což ale nebývá až tak běžné. Plamenům je v první řadě potřeba zamezit přívod vzduchu. A na to byste měli v první řadě myslet. Stačí vzít například mokrou utěrku, pekáč, pánev nebo poklici a oheň tím zakrátko udusíte. Stejně tak může dobře posloužit i hlína nebo obyčejná sůl či mouka. Prostě cokoliv, co máte v tu chvíli nejblíže po ruce a není to nic hořlavého.

Pod dozorem

Nejlepší je požáru předejít. Tedy v první řadě nenechávat připravované jídlo bez dozoru, pokud jsou zapnuté spotřebiče. A pokud se stane nehoda a začně vám hořet pánev, gril nebo fritéza, vypněte ihned přívod elektřiny a teprve pak se pusťte do hašení. Další rady a tipy, jak na požár v domácnosti, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve