Nepodceňujte výběr okapu, špatné odvodnění střechy s sebou přináší mnoho problémů

 Exterier 
25. ledna 2019 10:00 / Pavel Suchý
  1
📷
4 fotografie v galerii
Okapy hrají na domě důležitou roli Internet
Pořízení okapového systému sice nepatří mezi ty nejdražší položky stavby, není radno ale odvodnění střechy podcenit. Okapy, které nefungují tak, jak mají, se totiž mohou stát zdrojem významných problémů.

Pokud se chystáte pořizovat nové okapy, měli byste vědět, na co se při koupi zaměřit. Jen tak totiž vyberete správný odvoďňovací systém střechy.

Rozdělení okapů

Odvodnění střechy domu může být podle umístění žlabu vůči střeše označeno různě:

  • Nástřešní žlab - žlab je umístěn v rovině střechy, před okapní hranou střechy.
  • Podstřešní žlab - žlab je zavěšen na hácích pod okapovou hranou střechy.
  • Mezistřešní žlab - žlab je umístěn mezi dvěma střešními rovinami, ze kterých se do něj srážky stékají.

Nejbezpečnějším z uvedených žlabů je žlab podstřešní, u kterého, pokud dojde k zahlcení sněhem nebo ledem, voda jednoduše ze žlabu přeteče. U obou zbylých žlabů může dojít například při zneprůchodnění svodů k zatečení do střechy (nejmarkantnější je toto nebezpečí u mezistřešního žlabu).

Materiál okapového systému

Kovové okapy mohou být provedeny z rozličných materiálů:

  • Pozinkovaný plech – materiál běžný, velmi levný, musí se ale udržovat nátěry apod.
  • Plechy s povrchovou úpravou - okapové systémy z pozinkovaného plechu opatřeného z výroby ochrannou vrstvou polyesteru, PU nebo jinou ochrannou vrstvou.
  • Titanzinkový plech – bezúdržbový materiál, velmi oblíbený.
  • Hliníkové okapy i s povrchovou úpravou - kvalitní varianta barevného okapu, který se pyšní dlouhou životností.
  • Měděný plech – bezůdržbový materiál, časem získá černou a následně zelenou patinu – nejdražší, ale velmi efektní varianta.


Pořídit si ale můžete i okapy plastové, které ale v mnoha případech z estetického hlediska pokulhávají za okapy kovovými. Jsou ale i imitace kovových okapů, které velmi zdařile napodobují okapy měděné nebo okapy kovové s povrchovou úpravou. Zde je ale potřeba počítat s vyšší cenou. Plastové okapy mají tu výhodu, že ve většině případů jsou deformace vratné, tedy když se žlab trošku roztáhne kvůli ledu, vrátí se zpět na původní dimenzi (nedojde-li k prasknutí apod.). O tom, že lze vodu z okapu pustit do zahradního jezírka, jsme psali zde.

Spádování okapů

Ať už vám kdokoliv namlouvá cokoliv, bezespádový okap je nesmysl. Jak v normě, tak v návodech výrobců najdete údaje o minimálním spádování daného výrobku. Odborníci doporučují spádovat ve spádu 0,5 %, což odpovídá 5 mm na 1 m žlabu. Na 10 m jde o 50 mm, nejsou to tedy strašná čísla. Spádování dosáhnete žlabovými háky, respektive jejich osazením.

Pokud někde v okapu zůstává voda, není to dobře, zejména s ohledem na materiál žlabů.

Okapy v zimě

Za největšího nepřítele okapů lze (kromě špatné montáže) považovat zimu, respektive kvanta sněhu a ledu, která se do okapů tlačí. Jak předejít znefunkčnění okapů ledem, nebo dokonce zničení okapů?

Nejsložitějším řešením je každoroční sundávání okapů před zimou. Pokud se rozhodnete pro možnost sundání okapů na zimu, už byste měli dopředu uvažovat o stavebnicovém systému a ne o okapech, které se mezi sebou letují a není je možné rozebrat a skladovat na menším prostoru.

Druhá varianta, při které zůstávají okapy na místě a jsou relativně chráněny, je tzv. podražení okapů. Spočívá v tom, že se okapy namontují níže (bráno od hrany krytiny), než je obvyklé. Díky tomu při rychlém sesunu sněhu ze střechy sníh přeskočí okap a nehrozí tak, že by se okap utrhl nebo zdeformoval. Rizikem tohoto opatření může být ale to, že při velmi intenzivním dešti může část srážek skončit mimo okap, protože jej přeskočí stejně jako sníh.

Zejména u starých střech, které nejsou dobře zatepleny, dochází k markantnímu odtávání sněhu z povrchu střechy, který v okapech okamžitě mrzne. Razantně zmenšit můžete tvorbu ledu v okapech zateplením střechy. Ale ani toto opatření někdy nepomůže, protože střešní rovina obrácena na jih bude v jarních měsících vystavena přes den slunci a navečer voda v okapech zamrzne. Potom musíte přikročit ke zprůchodnění okapů vyhříváním.

Doplňky okapového systému

Kromě běžných prvků, jako jsou žlabové háky, svody, kolena, soklová kolena, trny a podobně, je možné systém doplnit i o další prvky, například lapače nečistot a listí, odbočky do sudu (odvaděče vody) pro odvod vody či sběrače vody s hadicí a ochranou proti přetečení.

Jaký okap se hodí na vaši střechu?

Každému bude vyhovovat jiný okapový systém. Výběr je dobré podřídit hned několika aspektům. Pokud si například hodláte okapy montovat sami, lépe se vám bude pracovat se stavebnicovým systémem, který nevyžaduje nějaké speciální nástroje.

Jestliže si chcete pořídit okapy, které po čase nebudete nuceni natírat, rozhodně si nekupujte nejlevnější pozinkované okapy bez povrchové úpravy.

Pokud máte krytinu nebo nějaké střešní doplňky z mědi, budou nejlepší volbou měděné okapy. Měď je totiž vůči jiným kovům na bázi pozinku nebo titanzinku nesnášenlivá, a to ani nemusí být s těmito prvky v přímém kontaktu. Stačí, když z měděné krytiny stéká voda do pozinkovaného okapu a můžete se těšit na jeho brzkou degradaci.

Letované nebo tmelené okapy si nepořizujte, pokud už nyní víte, že budete chtít okapy na zimu demontovat. V takovém případě sáhněte po stavebnicovém systému.

Uvažujete-li o tom, že plochou střechu se starými asfaltovými pásy bez povrchové ochrany doplníte o nové pozinkované nebo titanzinkové žlaby, nejdříve raději střechu ošetřete ochranným nátěrem nebo novým asfaltovým pásem s posypem. Mohli byste se nechtěně setkat s tzv. asfaltovou korozí, která vzniká zejména na nechráněných asfaltových oxidovaných pásech při slabém dešti. Pásy bez povrchové ochrany vůči slunečnímu záření degradují a slabý déšť do sebe absorbuje produkty této degradace a výsledkem je velmi koncentrovaná agresivní látka, která je schopna učinit rezivými i pouhý týden staré okapy.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve