Kdo chce vylepšit úrodu jahod, měl by se držet několika jednoduchých zásad

 Exterier 
10. dubna 2021 08:20 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Vypěstovat si vlastní jahody není těžké Pixabay
Jahody milují jak děti, tak dospělí. Není proto divu, že je lidé často pěstují, a to na záhoně i v truhlíku na balkoně či na okenním parapetu. Pokud si chcete letos zajistit opravdu dobrou úrodu, je třeba pro to něco udělat.

Vlastnoručně vypěstované jahody se s těmi kupovanými nedají srovnat. Pokud se i vy chcete v létě dočkat sladkých červených plodů, je třeba dopřát jahodníkům tu správnou péči. Začít je třeba už teď na jaře.

Cesta ke sladkým jahodám začíná u půdy

Je jasné, že půda, ve které jahodníky rostou, je základ úspěchu. O tom, že je třeba pěstovat jahodníky na slunném místě, není třeba mluvit. Jak ale rostlinám zajistit vhodnou půdu? Už na podzim je nutné záhon dobře vyhnojit a porýt. Teď na jaře však půdu opět lehce nakypřete a hlavně všechny rostlinky pečlivě zkontrolujte. Mráz mohl některé rostlinky povytáhnout ze země. Pokud to zjistíte, hned je přitlačte zpět a zahrňte zeminou. Jestliže máte sazenice vysazeny ve fólii, nadzvedněte ji a ke keříkům důkladně přihrňte zeminu.

S okopávkou jahodníků to ale nepřehánějte, okopávky by měly být spíše mělké. Naposledy jahody okopejte na začátku kvetení, ale opět jen velmi mělce, ať nepoškodíte kořínky.

Pryč se starými listy

Jakmile to počasí dovolí, oberte jahody od suchých listů. K tomuto kroku můžete přistoupit poté, jakmile sluneční paprsky jahodníky dobře osuší. Nejlépe se vám suché lístky podaří odstranit jen rukou. Určitě však tento úkol nepodceňte. Pokud byste totiž staré a uschlé listy neodstranili, zetlely by a mohly by se tak stát semeništěm nejrůznějších chorob. Záhon s jahodníky také nezapomeňte odplevelit.

Hnojte kravským hnojem nebo kopřivami

Jahody je dobré začít poměrně brzy hnojit. S přihnojováním začněte v době, kdy na jahodnících začnou rašit listová srdéčka. Musíte ale postupovat opatrně, aby hnojivo nepopálilo mladé listy.

Jaké hnojivo zvolíte, je na vás. Odborníci obvykle doporučují kravský hnůj, který lze sehnati v granulované podobě. Stačí přidat ke každé rostlině asi polévkovu lžíci granulí a při okopávce vše zahrnout do blízkosti rostliny. U granulí popálení listů nehrozí. Vhodná jsou i doma vyrobená hnojiva, například z kopřiv. Jde o takzvanou jíchu, jak ji vyrobit, jsme psali zde. Jícha je bohatá na dusík, který jahody po zimě obzvlášť potřebují ke své regeneraci. Dusík podpoří jak tvorbu kořenů, tak listů.

Jahodník rovněž potřebuje dostatek vápníku, hořčíku a železa, jehož nedostatek vyvolává žloutnutí listů.

Zatočte s květopasem

Jahodníky vám mohou napadnout různí škůdci, například květopas jahodníkový. Jde o brouka z čeledi nosatců, který nakusuje stopky květních poupat. Ta potom vadnou, zasychají a opadávají. Pokud zjistíte, že květopas vaše rostlinky napadl, je třeba jednat, a to ještě před květem jahodníku, tedy zhruba v polovině dubna. Proti tomuto škůdci seženete v zahradnictví speciální postřiky.

Bez pravidelné závlahy to nepůjde

Kromě toho, že si jahodník žádá dostatek živin, potřebuje také dostatečnou zálivku. Vůbec nejnáročnější je v tomto ohledu v době mezi květem a dozráváním plodů. Platí, že je lepší vydatná zálivka jednou týdně, než zalévání každý den po troškách. Problém vzniká při delších deštích, kdy vlivem přílišné vlhkosti plody snadno chytají plísně. Tomuto problému předejdete tím, že si pořídíte plastové košíčky na podložení, díky kterým nebudou plody v kontaktu s promáčenou půdou. O tom, jakou péči potřebují jahodníky po sklizni, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve