Zašedlé ponožky mohu zářit zase čistotou. Stačí použít pár základních ingrediencí

 Tipy a inspirace 
07. dubna 2021 08:15 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
Ponožky jsou nejzatěžovanější kus oblečení Depositphotos
Vypadají po vyprání vaše ponožky pořád zašedle a špinavě? Stačí přidat pár ingrediencí a budou zářit novotou.

Ponožky sice tvoří asi nejmenší část vaší garderoby, ale na druhou stranu patří k těm nejnamáhanějším kusům oděvů. Není se čemu divit. Musejí vydržet velký tlak a vlhko, kromě toho na sebe nalepují nečistoty a špínu z podlah i bot. Proto, pokud je chcete vyprat opravdu dobře, rozhodně nestačí je hodit do pračky a přidat prací prášek. Dopřejte jim ještě speciální očistu.

Jedlá soda

Jedlá soda se skvěle uplatní při úklidu i praní. Umí si totiž poradit s mnoha skvrnami, včetně těch na ponožkách. Přidejte tři lžičky do dávky pracího prášku a poté volte program na 40 stupňů Celsia. Používáte-li gel nebo kapsle, rozmíchejte sodu nejprve ve vodě a tu vlijte do bubnu přímo k prádlu.  

Na jemné prášek do pečiva

Podobně dobrou službu vám udělá také obyčejný prášek do pečiva. Ten se hodí na ponožky z jemného materiálu či silonky. Nejprve je omyjte ve vlažné vodě a přidejte prací prostředek a prášek do pečiva. A budou zase jako nové a hlavně měkké. A pozor! Pokud běžně přidáváte k praní ocet, vynechejte jej. V kombinaci s práškem na praní nebo sodou by vám neudělal dobrou službu.

Peroxid i na odolné skvrny

Asi nejvíce bývá zašedlost vidět v případě bílých ponožek. Aby vám zase zářily bělostí, přidejte do bubnu jednu malou čajovou lžičku peroxidu vodíku. Optarně však s prádlem, které budete dávat společně s ponožkami do bubnu. Raději se vyhněte takovému, které má potisky či různé aplikace. Peroxid vodíku sice dokáže odstranit odolné skvrny od krve nebo trávy, ale mohl by poškodit barvy na aplikacích.  

Skořápky

Jestliže nevíte, jak naložit se skořápkami od vajec, zkuste je použít k praní bílých ponožek. Skořápky vložte do pevného textilního sáčku a perte obvyklým způsobem. Vaječné skořápky totiž mají povrch, který dokáže pohlcovat nečistoty. A v domácnosti je můžete využít ještě více. S čím vším vám mohou pomoci, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve