Zlikvidujte škůdce na pokojovkách přírodní cestou. Pomohou vám doma vyrobené postřiky

 Tipy a inspirace 
04. dubna 2021 09:52 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Rostliny bývají po zimě oslabené a mohou je snadno napadnout škůdci Pixabay
Škůdci se nevyhýbají ani pokojovkám. Ty jsou na jejich napadení náchylnější zejména během zimy, kdy se jim nedostávají všechny potřebné živiny. Některé škůdce však lze zničit přírodní cestou.

Zima bývá pro pokojové rostliny hodně náročná. Dostává se jim méně světla i živin. Často tak bývají poškozené a slabé. Proto je potřeba po každé zimě pokojovky pořádně prohlédnout. A pokud zjistíte, že je napadli škůdci, ihned zasáhněte. Nemusíte kvůli tomu kupovat žádné drahé postřiky. Řada účinných prostředků už vám roste i venku.

Někdy stačí hygiena  

Květiny byste měli kontrolovat nejenom po zimě, ale během celého roku. Zaměřte se na jejich listy i půdu v okolí kořenů. Někdy pomůže rostliny přesadit do nového květináče a substrátu. Pokud je napadli hmyzí škůdci, zkuste se jich nejprve zbavit mechanickou cestou, například osprchováním nebo proudem vody z postřikovače. Napadené části rostliny průběžně odstraňujte. 

Přírodní postřiky

Do boje se škůdci se můžete vytasit také přírodními postřiky, a to odvary z bylin či česneku, kterými rostlinu budete stříkat nebo omývat.

Česnekový

Do uzavíratelné nádoby dejte 1,5 litru horké vody. Vhoďte do ní rozetřený stroužek česneku, směs promíchejte a uzavřete víkem. Nechte přes noc odstát. Druhý den roztok sceďte a dejte do postřikovací láhve. Zbytek skladujte v lednici. Vydrží vám několik dní.  Tímto odvarem můžete květinu také zalít.

Kopřivový

Pokud už jste venku našli mladé kopřivy, pak si je nasbírejte. Jsou nejenom skvělým lékem na celou řadu chorob, o nichž jsme psali zde. Ale kopřivový odvar je účinným bojovníkem i proti škůdcům, jako jsou svilušky nebo mšice. Mimo to kopřivy rostlinám dodají celou řadu živin, které květinám jenom prospějí a povzbudí jejich kvetení. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47