Zajímavé možnosti k omezení produkce domácího odpadu

 Tipy a inspirace 
23. března 2021 13:53 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Samotné třídění odpadu už nestačí Pixabay
Ačkoliv si postupně zvykáme na třídění odpadu, stále existují rezervy. Máme zajímavá doporučení.

Každoročně vyprodukujeme doma kolem 3,6 milionu tun odpadu. Z toho je asi jen 14 procent odpadu tříděného. Zhruba polovina netříděného odpadu končí na skládkách. Je zřejmé, že jde o hrozivá čísla.

Žádný odpad, nejlepší odpad

Jednou z možností, jak se s velkým množstvím odpadu vyrovnávat, je snaha jej vůbec nevytvářet. Toho se dá dosáhnout různě, ale hlavní možností je nákup potravin a různých jiných výrobků bez obalu. I v supermarketech je možnost použít na pečivo či ovoce a zeleninu vlastní obaly. Pokud chcete být v této věci ještě ohleduplnější k přírodě, můžete chodit nakupovat i jiné produkty do obchodů, kde vám například mouku odváží do přinesené skleněné nádoby či papírového sáčku, který použijete opakovaně. Klíčové je se vyhnout zejména použití téměř nerozložitelných plastů, které nejenže zmnožují existující odpad, ale navíc prostupují ve formě mikroplastů i do potravního řetězce.

Důraz na třídění

Další snahou by mělo být velkou část odpadů z domácnosti vytřídit tak, aby měl člověk jistotu, že je odevzdá cíleně tam, kam patří. Vedle již zavedených kontejnerů na plasty, sklo a papír jsou na mnoha místech též kontejnery na obaly od nápojů, známé tetrapaky, u kterých řada lidí neví, kam s nimi. Jde o papír, či plast? Ve skutečnosti jde o kombinaci několika materiálů, včetně vrstvy kovu. Kde je možno, patří do oranžového speciálního kontejneru. Jinde je třeba si přečíst informace, zda v daném místě chtějí nápojové kartony do plastů či do papíru. Sbírat zvlášť se ale dají i kovové předměty, například obaly od konzerv a obaly od nápojů v plechu. Nemáte-li vhodný kontejner, můžete je shromažďovat zvlášť a odvážet na sběrný dvůr. Na řadě míst je také k dispozici svoz bioodpadu. A není-li samostatná nádoba na tento druh odpadu u domu, pak může být v blízkosti alespoň kontejner.

Kompostování a domácí mazlíčci

Řada lidí se ale pustila i do domácího kompostování. Jestliže máte zahradu, je založení klasického kompostu něčím samozřejmým a potřebným. Kdo nemá zahradu, může využít tzv. komunitní kompost. Tedy možnost zapojit se spolu s dalšími k iniciativě kompostování. Výsledný produkt potom slouží ve vašem okolí. Ohledně toho, co patří a co nepatří na kompost, si přečtěte také článek zde. Můžete si ale pořídit i vychytávky do domácnosti, kde se zpracuje velká část bioodpadu přímo u vás doma. Jednou z možností je tzv. vermikompostér, kde přicházejí ke slovu žížaly, které se živí rostlinným odpadem a přeměňují jej na výživný humus. Případně si můžete pořídit speciální Bokashi kompostér. Speciální otruby s mikroorganismy tam rozběhnou proces fermentace bioodpadu. Bez zápachu se vytvoří humus i fermentační tekutina, která se dá využít jako hnojivo. Tyto speciální kompostéry přitom nejsou extrémně drahé. Vermikompostér stojí kolem tří tisíc a Bokashi kompostér pořídíte už něco přes tisícovku.

Zajímavou možností je také pořízení domácího mazlíčka, který je schopen konzumovat zbytky zeleniny. Typickým příkladem je morče, které je celkově nenáročné a na odřezcích zeleniny si vysloveně pochutnává. Jen je třeba si uvědomit, že nezpracuje všechny druhy. Třeba slupky od brambor jsou pro morče jedovaté.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008