Jarní úklid věnujte i garáži. Poradíme vám, jak na to i jak ji zorganizovat

 Interier 
31. března 2021 09:28 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Garáž bývá nejčastějším skladištěm nepotřebných věci Depositphotos
Ke každodenním jarním rituálům patří velký úklid. Při něm se často zapomíná na garáž. Ta právě bývá největším hromadištěm odložených věcí. Poradíme vám, jak v ní konečně udělat systém.

Garáž se často používá nejenom na parkování auta. Často bývá její součástí kutilská dílna, ale také skladiště vyřazených a sezonních věcí. Není také divu, že časem doslova praská ve švech a není v ní místa k hnutí. Řešení je jedno. Pustit se do pořádného úklidu a dát garáži nový systém. Jak na to?

Všechno musí ven

Pokud chcete vzít úklid garáže skutečně doslova "od podlahy", nezbude vám nic jiného, než všechny věci z ní vynést ven. Vyhraďte si na to alespoň celý víkend, v době, kdy předpovědi slibují počastí bez dešťových přehánek. Auto přeparkujte a z garáže úplně všechno vynoste. A to včetně nábytku. Divili byste se, kolik pokladů se pod ním může ukrývat. 

Roztřídit

Nejtěžším úkolem je všechny věci roztřídit. Udělejte si několik hromádek. Na jednu dejte ty věci, které jsou poškozené a k ničemu (což bývá nejtěžší), na další ty, které můžete prodat někomu dalšímu. Pomocným měřítkem může být například to, zbavit se všeho, na co jste za posledních 12 měsíců nesáhli. Věci, které si ponecháte, si zase rozdělte do stejných či podobných skupin. Třeba akuvrtačku položte na hromadu s ostatním nářadím, věci na kolo zase do druhé skupiny.

Důkladná očista

Máte-li garáž prázdnou troufáte-li si na to sami, můžete garáž vymalovat. Pokud to není zapotřebí, pak vezměte do rukou smeták a veškeré nečistoty vymeťte ven. Poté přijde na řadu kýbl s vodou a pořádná očista podlahy. Po zimě v ní najdete i zbytky štěrku a posypové soli. Očistnou kůru dopřejte také nábytku, různému nářadí i kolům. Odmastěte a umyjte maximum z nich, abyste do čisté garáže hned nevnášeli špínu. S tím vám může pomoci i vysokotlaký čistič. Při jeho koupi je však potřeba brát v úvahu celou řadu faktorů. Na co se zaměřit jsme psali zde.

Nová podoba 

Jakmile se zbavíte všech lapačů prachů a dalších zbytečností, navrhněte si novou podobu garáže. Snažte se využít maximum prostoru, včetně stěn i stropu. Vzhledem k tomu, že garáž slouží především pro váš vůz, věnujte mu hlavní pozornost. Myslete na to, kde doposud stálo a zda se vám do garáže dobře zajíždělo, zda vám při tomto manévru nepřekážel regál nebo kola. Podle toho uzpůsobute i následné rozmístění všech polic a regálů. 

Kam s dílnou

Většina lidí má v garáži umístěnou také dílnu. I na ni nezapomeňte a věnujte jí místo, kde je dostatek světla a také přívod čerstvého vzduchu. Nezapomeňte ani na dobrou lampu a ventilátor, který pomůže rozptýlit případně nebezpečné výpary. K ponku si pořiďte různé závěsné a policové systémy, díky nimž budete mít vše po ruce.

Velké věci na zeď, malé do regálů

Zahradní nářadí, sportovní náčiní i další velké kousky umístěte jednoduše na stěnu. Díky tomu ušetříte cenné místo na podlaze. Na drobnosti využijte regály. Drobnější a sezonní předměty seskupte do boxů. Vždy si je označte štítkem s jasnou informací, co jste si v boxu schovali. Do nejnižších pater dejte objemná a těžká břemena, do vyšších pater dávejte krabice a boxy podle toho, jak často po jejich obsahu saháte.

Kontrola vrat

V neposlední řadě věnujte údržbu také garážovým vratům. Zkontrolujte, zda se plynule otevírájí a vyčistěte místa, na kterých by nánosy prachu komplikovaly otevírání a zavírání. Promažte všechny panty či pohyblivé části. 

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod