Výběr zahradních židlí se řídí hned několik kritérii

 Exterier 
29. března 2021 17:38 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Výběr zahradních židlí se řídí hned několik kritérii Depositphotos
Zahradních židlí je v současnosti na trhu nepřeberné množství. Jsou dřevěné, kovové nebo třeba ratanové. A všechny v mnoha druzích provedení. Takže jak se rozhodnout pro tu správnou?

Při výběru zahradních židlí samozřejmě roli hraje také cena, a především jde o pohodlné sezení. A zahradní židle mají různé vlastnosti v závislosti na tom, k čemu jsou vlastně určeny. Takže při výběru židlí je dobré řídit se základními kritérii.

Židle na balkon nebo malou terasu

Kdo disponuje jen balkonem nebo malou terasou, musí samozřejmě při výběru židlí brát v úvahu především velikost prostoru. Nejmenší šířka zahradních židlí se pohybuje okolo 40 centimetrů, takže si snadno můžete spočítat, kolik židlí do omezeného prostoru vtěsnáte. Obecně proto platí pravidlo, že minimální rozestup mezi židlemi by měl být alespoň 15 centimentrů.

Skladování židlí

Pokud máte krytou terasu a hodláte na ní židle nechat i přes zimu, pak si samozřejmě nemusíte lámat hlavu s jejich skladováním a toto důležité kritérium můžete vynechat a židle si vybrat podle dalších parametrů. V případě, že na zimu budete židle uklízet, pak je vhodné vybrat si tzv. stohovatelné židle. Ty pak jen naskládáte na sebe třeba do zahradního domu, kde tak zaberou minimum místa.

Výška opěradla

Výška opěradla je důležitý parametr. Ale záleží na tom, jak často a k čemu židle vlastně budete používat. Zvažte tedy, zda si na zahradní židli jen vypijete čaj či kávu, nebo plánujete časté posezení s rodinou či přáteli. V takovém případě jsou židle vyšším opěradlem tou správnou volbou, aby se vám v nich dobře sedělo a neničili jste si záda. Naproti tomu židle s nížším opěradlem jsou elegantnější a snadněji je také přemístíte.

Polohovatelné židle

Posledním důležitým kritériem při výběrů zahradních židlí je jejich polohovatelnost. Obecně platí, že židle, které jsou stohovatelné, polohovat nelze. A naopak. Polohovatelné židle jsou praktické, protože na nich můžete sedět a klidně i poobědvat na zahradě, nebo se na nich můžete opalovat.

Výběr materiálu, ze kterého budou vaše židle vyrobeny, je zcela jen na vás. Závisí především na tom, v jakém designu máte nebo chcete mít svoji terasu či zahradní koutek. V každém případě na židle patří také polstrování a pokud po sezoně necháte židle venku, můžete je zazimovat pomocí zahradních plachet. Dále čtěte: Kdo chce mít výstavní trávník, měl by si dát pozor na levné směsi. Sledujte hlavně složení.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?