Kdo chce mít výstavní trávník, měl by si dát pozor na levné směsi. Sledujte hlavně složení

 Exterier 
15. března 2021 08:46 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Výběr travní směsi je důležitý Depositphotos
Kdo se chystá zakládat trávník, měl by vše pořádně promyslet. To, jak pažit bude vypadat, záleží totiž už na prvotním výběru travního semene. K dostání je totiž velké množství druhů a ne z každého dokonalý pažit vypěstujete.

Jestliže vám na budoucí podobě trávníku záleží, je třeba si pořídit skutečně kvalitní osivo. Pokud budete šetřit už v tomto ohledu, můžete s velkou pravděpodobností očekávat zklamání. Levné směsi totiž nezaručují trvanlivost porostu, mají horší vzcházení a celkově řidší vzhled. Kdo se obává, že by výběr travního semene sám nezvládl, může se obrátit na odborníky, kteří se problematice věnují.

Jen o ceně osiva to ale není. Musíte především sledovat složení travní směsi, to vám napoví podstatně více. Okrasný trávník je vždy složen z několika různých druhů trav. A právě vlastnosti těchto druhů určují kvalitu travní směsi.

Nejčastější druhy trav

Když si pozorně přečtete složení travní směsi, obvykle narazíte na některou z těchto trav:

  • jílek vytrvalý (Lolium perene L.)
  • kostřava červená (Festuca rubra agg.)
  • lipnice luční (Poa pratensis L.)

Do některých travních směsí se využívají další doplňkové travní druhy, jako je:

  • psineček obecný (Agrostis capillaris)
  • kostřava ovčí (Festuca ovina)
  • kostřava rákosovitá (Festuca arundinacea Schreber)
  • bojínek (Phleum pratense)

Každá tráva má svá plus i minus

Každý travní druh je jiný. Navzájem se od sebe liší svými biologickými vlastnostmi, jako je rychlost vzcházení, mohutnost a výška rostliny, šíře listové čepele, odolnost vůči suchu, vlhku, chladu, chorobám, zastínění či schopnosti regenerace.

Jílek vytrvalý

Jedná se o často využívaný travní druh. Má sytě zelenou barvu, dobře odnožuje. Velmi rychle vzchází (5-8 dní po výsevu). Klíčí z 80 procent. Je odolný proti zatížení, dobře regeneruje. Je měkký a pružný. Na jaře a počátkem léta dobře roste a postará se o pěkný vzhled trávníku. V létě se jeho růst zastavuje a jílek je často napaden hubovitými chorobami. Pokud mu nedopřejete vydatnou a pravidelnou zálivku, jeho listy zaschnou a zhnědnou. Vyžaduje častější sekání (ideálně na výšku 2 až 3 cm), jinak řídne a z trávníku ustupuje. Používá se do běžných travních směsí a směsí pro sport nebo pro dosev trávníku.

+ velká odolnost při zátěži
+ rychlé vzcházení a regenerace
- menší vytrvalost a odolnost proti vymrzání
- nižší odolnost vůči suchu
- náročnější na údržbu

Kostřava červená

Patří k nejvýznamnějším travním druhům a je zastoupena ve všech typech trávníků. Kostřava je sytě zelené barvy, některé odrůdy až šedozelené barvy. Snáší nízkou seč, mírný stín, mírné až střední zatížení. Není tedy příliš odolná proti sešlapání a při vyšší zátěži z trávníku ustupuje. Je vytrvalá a odolná vůči suchu. Je nenáročná na živiny i klimatické podmínky. Vzchází po dobu asi 14 dní. Klíčí ze 75 procent. Tvoří hustý a kvalitní drn. Vhodná do rekreačních a okrasných trávníků.

+ hustý a kvalitní drn
+ jemnost listu
+ snáší nízkou seč a mírný stín
- tvorba stařiny, nutná vertikutace
- pomalá regenerace
- nižší odolnost vůči zatížení

Lipnice luční

Lipnice je velmi vytrvalá a výběžkatá tráva. Její vzcházení je pomalejší (3-4 týdny). Klíčí ze 75 procent. V trávníku se vyvíjí pomalu a plného rozvoje dosahuje až ve třetím či čtvrtém roce. Později je ale konkurenčně velmi silná a odolná. V porostu zaplňuje mezery mezi trsy a rychle vyplňuje všechna poškozená místa. Snáší nižší sečení, ale vypadá dobře i při sekání na 5-6 cm. Je odolná při zátěži a dobře regeneruje. Nejčastěji se využívá do sportovních a rekreačních trávníků.

+ velmi vytrvalá, odolná vůči zátěži
+ pro nízké sečení, dobrá regenerace
+ dobrá tolerance vůči zimě
- pomalejší vzcházení a zapojení v trávníku

Jak při výběru nesáhnout vedle

Standardní travní směsi obsahují jílek vytrvalý (45-55 %), kostřavu červenou, druhy výběžkaté i trsnaté (30-40 %) a lipnici luční (10-15 %). V tomto poměru jsou většinou parkové travní směsi.

Čím více ve směsi bude kostřava a méně jílku, tím bude trávník co se týče vzhledu hustější a vzhledově okrasnější. Bude-li do směsi přidána kostřava ovčí nebo menší množství psinečku, bude trávník jemnější.

Naopak větší množství jílku (50-60 %) a více lipnice luční zajistí trávníku odolnost. Takové směsi se využívají pro zatěžované okrasné trávníky a sportovní plochy.

Pokud bude ve směsi převládat jílek (nad 60 %), půjde pravděpodobně o směs na rychlý dosev, protože jílek vytrvalý velmi rychle vzchází. Pokud potřebujete po zimě trávník zregenerovat, dopřejte mu takzvaný trávníkový zásyp, o kterém jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47