Užijte si zimu na terase díky ohřívačům. Prozradíme, jak fungují a co je třeba vzít před koupí v úvahu

 Exterier 
09. ledna 2021 16:49 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Terasové ohřívače jsou letos v zimě velmi žádané Depositphotos
Přes léto i teplejší podzim to nebyl problém. Ale scházet se během lockdownu se sousedy, rodinou či přáteli na terase, když venku panují teploty kolem nuly a večer jdou do minusu? Jde to. Ohřívače jsou velkými pomocníky.

Terasové ohřívače, ať už ty plynové nebo elektrické, jsou nyní žádaným zahradním doplňkem. A zdá se, že se jako nové vybavení domácnosti budou velmi hodit. Pandemie totiž neustupuje a lidé se chtějí setkávat alespoň v omezené míře na čerstvém vzduchu.

Jak ohřívače fungují a co je třeba vzít v úvahu

Většina terasových ohřívačů je buď plynových nebo elektrických. Plynové a elektrické modely emitují infračervenou energii. Na rozdíl od topného tělesa, které fouká vzduch přes horkou elektrickou cívku a ohřívá vzduch, terasové topné těleso vyzařuje infračervený paprsek. Představte si to jako paprsek světla, který cestuje vzduchem, aniž by jej zahříval. Když infračervené záření zasáhne pevný předmět, tedy člověka nebo nábytek, paprsek se přemění na teplo.

Chcete-li ale mít na své terase při setkání s přáteli opravdu teplo, budete potřebovat více než jeden ohřívač. Naopak, pokud byste chtěli na své terase zažít jen hezké romantické večery ve dvou, vystačíte si s jedním, správně umístěným ohřívačem.

A právě umístění ohřívače hraje velkou roli. Pokud například budete sedět u svého venkovního stolu, ten pohltí část infračerveného výstupu, což znamená, že vaše horní část těla bude v teple, ale nohy vám budou mrznout, protože studený stůl pohltí část  infračervené energie.

Dopřejte si tedy všechny možné termodynamické výhody ohřívače. Čím blíže jste k ohřívači, tím lépe a do cesty nestavte žádný nábytek. Ohřívač rovněž nezapoměňte zapnout s půlhodinovým předstihem, aby se stihnul roztopit a zahřál případně také polštáře a sedáky na na terase.

Elektrický nebo plynový?

To už si budete muset rozhodnout sami, protože všechno má své výhody i nevýhody. Mezi výhody těch elektrických patří především fakt, že prakticky nevyžadují žádnou údržbu a není nutné doplňovat žádné palivo.

Plynové ohřívače jsou rozhodně levnější na provoz, lépe hřejí, ale je potřeba občas vyčistit hořák a samozřejmě je potřeba vyměňovat plynovou bombu.

Ať už si ale pořídíte elektrický nebo plynový terasový ohřívač, rozhodně nebudete litovat a během probíhající zimy ho dozajista mnohokrát užijete. Dále čtěte: Zahradní box oceníte na zahradě i v dílně. Dáte do něj i jízdní kola.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve