Pokud chcete, aby vám oleandr na jaře opět bohatě kvetl, v zimě se o něj dobře postarejte

 Exterier 
08. ledna 2021 09:06 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kvetoucí oleandr vypadá nádherně Pixabay
Oleandr zkrášluje od jara do podzimu celou řadu zahrad a teras, případně balkonů. Pokud ale podceníte péči o tuto exotickou krásku během zimy, nemusíte se letos žádných květů dočkat.

Domovinou oleandrů jsou oblasti kolem Středozemního moře, kde se zazimovat nemusejí, protože v zimě tu obvykle teplota není nižší než dva stupně Celsia. U nás by ale tak snadno zimu nepřežil. Krátkodobě sice zvládne i mráz kolem minus sedmi stupňů Celsia, ale pokud by takovým teplotám byl vystaven delší čas, takřka s jistotou by uhynul.

Z toho důvodu lidé u nás oleandr pěstují v květináčích, které na zimu odnášejí do vnitřních prostor. Úplně bez starostí ale zimní péče o oleandry není. Naopak, závisí na ní to, v jaké kondici rostlina na jaře bude a zda vás opět potěší záplavou krásných květů. Prozradíme, co vše je třeba středozemní rostlině v zimě dopřát.

Světlo a správná teplota

Je jedno, zda oleandr necháte zazimovat ve sklepě, garáži nebo studené chodbě. Důležité je, aby rostlina měla dostatek světla. Pokud tedy váš sklep či garáž nebo chodba nemá okna, raději najděte vhodnější místo.

Důležité je dodržet také správnou teplotu. Oleandru v zimě vyhovuje teplota v rozmezí 2-12 °C. U citlivějších kultivarů by teplota neměla klesat pod 8 °C. Ale pozor, pokud necháte oleandr přezimovat při vyšší teplotě, počítejte s tím, že to poznáte na menším počtu květů. V některých případech rostlina nová poupata vůbec nenasadí.

Se zálivkou to nepřehánějte

Tak jako u jiných rostlin i oleandr vyžaduje během zimy menší zálivku. Zalévejte ho až tehdy, když kořenový bal mírně proschne. V misce pod květináčem nesmí zůstávat žádná voda. Oleandr je citlivý na tvrdost vody, proto je vhodné zalévat odstátou, měkkou vodou.

Pozor na škůdce

I v zimě může oleandr napadnout nějaký škůdce. Proto rostlinu pravidelně kontrolujte, ať můžete včas zasáhnout. Občas totiž mohou oleandr napadnout puklice nebo štítenky. O tom, jak se zbavit puklic a jiných škůdců, jsme psali zde.

Někdy pomůže řez

Pokud se vašemu oleandru evidentně nedaří a vypadá to, že každou chvíi uhyne, můžete se ještě v krajním případě pokusit o záchranu tím, že rostlinu seříznete. Obvykle se řez oleandrů provádí na jaře, pokud má ale vaše rostlina namále, na nic nečekejte a řez prověďte okamžitě. Sice se zřejmě připravíte letos o květy, ale rostlina má šanci na přežití.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008