Šest dobrých rad do domácnosti, které ocení každá hospodyňka

 Tipy a inspirace 
22. února 2019 16:44 / Terezie Zamlynová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Důležité je si umět poradit a v případě nutnosti improvizovat  Depositphotos
Zatoužíte někdy dělat věci jinak a použít k tomu jiné pomůcky? Pokud se vám to stává i v domácnosti, pak máme pro vás několik tipů, které svojí jednoduchostí můžou být dobrým receptem na změnu.

Lámete si hlavu, jak vyčistit kuchyňské prkénko? Vezměte citron, rozkrojte ho a půlku obalte v soli. A pak s ním celou plochu prkénka umyjte pečlivým stíráním. Nejen že ho vydezinfikujete za pomoci soli a kyseliny, ale ztratí i všechny případné pachy. Bez chemie. 

Oschlé jídlo z mikrovlnky? Už se tím netrapte

Pokud jste rozladěni tím, že vám jídlo při ohřívání v mikrovlnné troubě osychá a ztrácí vábný vzhled, přidejte k ohřívané nádobě s pokrmem sklenici čisté vody. Pára, která se z ní bude uvolňovat, nedovolí, aby jídlo oschlo. 

Neposlušné citrusy? Šup s nimi do mikrovlnky

Znáte to - máte doma citrusové ovoce a jako na potvoru nejde oloupat (pamětníkům se možná vybaví vzpomínka na kubánské pomeranče). Co s tím? I tady pomůže mikrovlnka.

Stačí, když pomeranč, citron či jiný citrus do ní jednoduše na 20 vteřin vložíte. Kůra pak půjde oloupat snadno.

Pryč se šmouhami na oknech a zrcadlech

S prvními slunečními jarními paprsky se nemilosrdně ukážou na oknech šmouhy a nečistoty. Přemýšlíte-li, jak se jich zbavit a chce-li se vám zkusit něco jiného, pak asi není třeba zdůrazňovat, že do vody na mytí stačí přidat lžíci octa, spolu s běžným mycím prostředkem. K vyleštění ale nemusíte mít doma nic - stačí  použít ústní vodu. K užitku pak ještě naposledy mohou být i staré silonky. Dají se využít k leštění stejně dobře jako novinový papír. Jsou však jemnější i příjemnější do ruky.

To samé platí i v případě zrcadel. Tam můžete k dokonalosti dovést úklid ještě tím, že je v závěru přetřete hadříkem namočeným ve vámi oblíbeném parfému.

Trápí vás lupy? Zkuste jedlou sodu

Údržba domácnosti je jedna věc, ale údržba hospodyňky, aby se cítila dobře a taky tak vypadala, je věc druhá. Pokud ji trápí lupy, není to nic příjemného, hlavně, když si obleče na sebe něco tmavého. Babičky vymyslely pro tohle trápení metodu, která byla účinná. Místo různých šamponů by měla postačit obyčejná jedlá soda. Vlasy se při mytí navlhčí, do pokožky se vmasíruje obsah sáčku se sodou a pak se vše spláchne.

Když v kuchyni vládne nevábná vůně 

Ani v takovém případě nevěšte hlavu, není třeba hned běžet pro umělé vůně ve spreji či do zásuvky. Postačit můžou rozvěšené bylinky po kuchyni. Jednoduchou radou je pak i hrnec s vodou na plotýnce, do kterého kápnete ocet nebo klidně necháte povařit mátu. Důležité je vařit zvolna a delší čas - jako byste vařili vývar. Čtěte také: Zorganizujte si správně lednici. Prodloužíte tím čerstvost potravin.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve