Vypěstujte si doma vlastní citrusy. Zvládne to každý

 Tipy a inspirace 
27. května 2020 13:58 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Vypěstovat si vlastní citrusy není žádná věda Pixabay
Nechcete si neustále pořizovat ovoce pouze ze supermarketu? S trochou trpělivosti si můžete vypěstovat vlastní. Nemusíte se bát, že byste to nezvládli. Nejde o nic těžkého. Zjistěte, jak si v pohodlí domova zasadit a vypěstovat vlastní šťavnaté ovoce.

Na první pohled je pěstování citrusů v domácnosti nadlidským úkolem. Do jisté míry je tomu skutečně tak. Platí to však pouze v případě, že si představujete, že vám na balkoně či okně vyraší plody o velikosti pěsti. Takové ovoce opravdu potřebuje venkovní prostředí, navíc v jiném podnebí. Jenže existují speciální trpasličí odrůdy, kterým se bude dařit, aniž by ve vašem bytě zářilo subtropické slunce.

Výběr odrůdy

Na začátku si musíte promyslet, jaká odrůda bude pro vaši domácnost ideální. Mezi ideální patří například Citrus calamondin, Citrus japonica, Citrus Tangerina či Citrus meyeri. Zkušení pěstitelé nedoporučují začínat od semínka. Čekání na první šťavnaté plody by se mohlo protáhnout až na několik let. Nejpohodlnější je si vybrat již urostlý stromek podle dispozic vašeho prostoru v domácnosti.

Přesazení a hnojení

Když si pořídíte stromek z obchodu, přesaďte ho do kvalitního substrátu. Existují speciální směsi na pěstování citrusů. Nešetřete ani na kvalitním hnojicím přípravku. Během jara a léta ho hnojte pravidelně zhruba jednou týdně.

Umístění a teplota

Umístění citrusu se odvíjí od ročního období. Pokud se rozhodnete pro stromek v zimě, budete ho muset uložit na světlé stanoviště, kde by se měla teplota pohybovat od 10 do 15 stupňů Celsia. V létě citroník potřebuje vyšší teploty. Ideálně mezi 25 až 30 stupni Celsia. Dbejte na to, aby sluneční paprsky nespálily listy a květy. Pomůže vám kvalitní okno či fólie filtrující škodlivé záření.

Zalévání

Nejvíce práce si ušetříte samozavlažovacím květináčem. Budete mít jistotu, že citroník nepřelijete. To by mu uškodilo. V zimních měsících nepotřebuje každodenní zálivku. Na jaře a v létě naopak s vodou nešetřete, aby se ukládala právě do vytoužených šťavnatých plodů.

Když budete respektovat potřeby citroníku během všech ročních období, dočkáte se zasloužené odměny. O tom, jak si vypěstovat krásný šeřík, který vám provoní celou zahradu, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47