Jak zamaskovat díru ve zdi po hmoždince? Jde to se sádrou i bez ní

 Rekonstrukce 
14. února 2019 10:45 / Marie Popelková
  6
📷
6 fotografií v galerii
Díry ve zdi po hmoždinkách nevypadají dobře Depositphotos
Díry ve zdi po hřebících či hmoždinkách vzniknou raz dva. Stačí vyměnit obraz za nějaký jiný nebo přemístit poličku. Jenže i když jde o malé otvory, moc dobře nevypadají. Jejich zamaskování přitom není nijak extra složité.

Nevzhledné díry po hmoždinkách i různé drobné praskliny si můžete opravit i svépomocí. Zvládne to každý průměrný kutil. Metod, jak na to, je několik.

Hmoždinku ven

Pokud vám v díře ještě zůstala stará hmoždinka, musíte ji v prvé řadě dostat ven. Buď ji odvrtejte starým vrtákem do dřeva nebo do hmoždinky asi z jedné třetiny zašroubujte vrut, uvolněte hmoždinku a nakonec ji vytáhněte kleštěmi nebo tesařským kladivem. Pokud by hmoždinka vzdorovala a nechtělo se jí ven, musíte šroub mírně povolit, aby hmoždinku nerozpíral.

Vysajte prach

Než budete otvor po hmoždince zadělávat, je třeba udělat ještě pár věcí. Špachtlí odstraňte odlupující se okolí prasklin, a to až na pevný podklad zdi. Je možné, že se praskliny ve zdi zvětší, to ale nevadí. Potom dírku po hmoždince či prasklinu pořádně očistěte. Někdy stačí prach z otvoru vyfouknout, lepší je ale použít vysavač, ideálně dílenský, který je lépe vybaven pro vysávání jemného prachu.

Sádra nebo štuk

Jakmile máte skulinu vyčištěnou, otvor navlhčete pomocí štětce a vyplňte sádrou nebo štukem. Sádry si namíchejte jen menší množství, ať vám neztvrdne. A nebo použijte sádrovou omítku, která se sice míchá stejně jako sádra, ale tvrdne až po půl hodině. Do dírky můžete sádru vtěsnat třeba pomocí špachtle, kousku dřívka nebo špejle. Štuk naberte na hladítko a nanášejte jej vždy jedním tahem, aby plocha byla co nejrovnoměrnější. Sádru lze využít i v boji s mraky mrtvých much v domě, jak jsme psali zde.

Na hluboké díry po hmoždinkách použijte nejdříve hrubší výplňovou a tmelicí hmotu, která se dá později vrtat i znovu zatížit. Velké otvory můžete vyplnit hrubším tmelem. Nakonec použijte tmel s malou zrnitostí. Výhodou akrylátového tmelu v tubě je, že i po pár letech zůstává mírně vláčný, takže nepraská a nedrolí se. Je vhodný i do starých zdí.

Maltová směs

U větších děr můžete použít maltovou směs. Rozmíchejte si ji, naneste a nechte ji dobře zaschnout. Stěrkou důkladně vyrovnejte stěnu. Pokud se chystáte celou zeď opravovat, nejdříve ji natřete penetrací a po jejím zaschnutí můžete pokračovat v práci. Stěrkou vyrovnané nerovnosti větších rozměrů nechte nejdříve řádně vysušit.

Rychlá oprava papírovým kapesníkem

Pokud nemáte po ruce sádru či tmel, můžete menší díru po hmoždince na bílé zdi zamaskovat také pomocí papírového kapesníku. Papírový kapesník srolujte a vtlačte do dírky a kousek od stěny ubrousek odstřihněte. Vyčnívající část zamáčkněte do zdi a navlhčete vodou. Znovu zamáčkněte do zdi, dokud navlhčený kapesník nebude rovně se zdí. Na závěr ještě můžete přes dírku dát kousek mokrého papírového kapesníku, čímž otvor ještě více zamaskujete. Jakmile papír uschne, máte hotovo a na první pohled ani nepoznáte, že tam před chvílí byla díra. Je to sice jen provizorní řešení, ale pořád bude zeď vypadat lépe, než když ji necháte děravou.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47