Uložte knihy stylově. Vytvoření originální knihovny vás přijde na pár korun

 Interier 
11. února 2019 13:04 / Marie Popelková
  0
📷
8 fotografií v galerii
Vytvoření originální knihovny vás přijde na pár korun Pinterest
Když se řekne knihovna, většina lidí si vybaví strohou prosklenou skříň nebo obyčejné police plné knížek. Pokud ale hledáte originálnější řešení, stačí jen zapojit trochu fantazie. I knihy totiž můžete doma vystavit na odiv zcela neobvyklým způsobem.

Říká se, že knihy v lidech probouzejí fantazii. Nebraňte se proto experimentům a trochu kreativity uplatněte i v případě knihovny. Ta totiž rozhodně nemusí být strohá a nudná. Může se stát dokonce zajímavým a hlavně osobitým designovým doplňkem vašeho bytu. Navíc dobrou zprávou je, že vás nápaditá knihovna nebude stát žádné velké peníze.

Literární strom

Pokud jste manuálně zruční, můžete si z dřevěných desek vytvořit na zdi zajímavý policový strom. Místnost ozdobí tento dekorační prvek už sám o sobě, ale hlavně má i praktickou funkci. Na jeho "větve" můžete poskládat vaše oblíbené knížky. Velikost stromu je dobré přizpůsobit množství knih, které do něj hodláte uložit.

Pojízdná knihovna

Velmi nápaditě vypadá pojízdná knihovna. K její výrobě budete potřebovat cívku, na kterou se běžně motají kabely. Cívku natřete barvou podle svého gusta, můžete ji ale ponechat i takovou, jaká je. Na spodní část cívky přimontujte nábytkářská kolečka. Pak už stačí jen provést pár drobných úprav a pojízdná knihovna je na světě. Díky tomu, že je mobilní, můžete si ji dovézt tam, kde si zrovna hodláte číst. Obrovskou výhodou je, že vám knihovnička zároveň poslouží jako stoleček, na který si můžete odložit kávu či čaj, brýle nebo rozečtenou knihu.

Starý žebřík

I starý žebřík vám v bytě může skvěle nahradit knihovnu. Přimontujte jej na zeď tak, aby mezi zdí a žebřem vznikla dostatečná mezera. Pak už jen stačí mezi šprušle naskládat knihy. V originální knihovně se budou skvěle vyjímat.

Nevyužité šuplíky

Pokud máte rádi staré věci, možná vás zaujme nápad na využití starých šuplíků. Často se stane, že se starožitná skříň rozpadne a zůstanou po ní jen šuplíky. Možná nějaké takové máte doma, k sehnání jsou ale i v nejrůznějších antikvariátech. Byla by škoda je nevyužít. Jednoduše je přimontujte na zeď a dejte do nich knížky. A vůbec nevadí, že bude každý šuplík úplně jiný. Má to své kouzlo.

Dřevěné bedýnky

Dřevěné bedýnky se v domácnosti dají využít nejrůznějším způsobem. A lze z nich vytvořit i zajímavou knihovnu. Smontujte pár bedýnek k sobě dohromady a na spodní část přimontujte nábytkářské nohy. A to je vše. Stačí jednotlivé bedýnky zaplnit knihami a najít vašemu novému kousku nábytku vhodné místo. To, jestli bedýnky necháte v přírodní podobě nebo je natřete nějakou barvou, je už čistě jen na vás.

Stará dobrá paleta

Z dřevěných europalet lze postavit opravdu kde co. O paletových vychytávkách na zahradu jsme psali zde. Ale i interiéru umějí europalety dodat šmrnc. Postavte si z nich třeba knihovnu, nenní to nic složitého. Stačí paletu či dvě natřít barvou podle svého gusta a pak přimontovat ke zdi. Jak se můžete přesvědčit v naší fotogalerii pod článkem, vypadá tato paletová knihovna velmi elegantně.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47