Jak eliminovat prach v bytě na minimum

 Tipy a inspirace 
02. února 2019 10:39 / Bronislava Silná
  0
📷
5 fotografií v galerii
Někdy můžeme mít zdroj prašnosti uvnitř bytu Shutterstock
Na mnoha místech zápasí lidé s velkou prašností. Prach je velkým nepřítelem zejména pro alergiky. Také ostatním však škodí a nepůsobí dobře. Máme pro vás pár dobrých rad, jak ho v bytě omezit.

Je důležité si uvědomit, že prach do našich obydlí vniká jednak zvenčí, ale také se vytváří uvnitř. Abychom byli v boji s prachem úspěšní, musíme ovlivnit oba tyto faktory. A pak ještě záleží na tom, jak budeme množství prachu omezovat. Následující kroky napoví, jak se jej z větší části zbavit.

Dobře těsnící okna

Ačkoliv je větrání jistě potřebná věc, na místech, kde je ve vnějším prostředí hodně prachu, to nemusí být tak docela pravda. Proto je jistě vhodné mít kvalitní okna, která dovnitř mnoho prachu nepustí. Větrání pak omezit jen na nezbytně krátkou dobu a případně větrat vždy po dešti, kdy jsou vnější zdroje prachu redukovány deštěm. Výhodou je, že dobrá okna vedle prachu omezí i hluk města a také omezí úniky tepla, takže jde o rozumnou investici, která se vám jistě vrátí.

Vnitřní zdroje prachu

Někdy můžeme mít zdroj prašnosti přímo uvnitř bytu. Může jít třeba o staré peřiny, ze kterých se uvolňují zlomky peří, různé druhy prádla a oděvů či nějaké naše hobby. Při práci se dřevem či jinými materiály vzniká pochopitelně prach, který pak poletuje v bytě a usedá na povrch nábytku. Další prach si do bytu přineseme na oblečení. Také různí domácí mazlíčci přinášejí zvenčí prach. Navíc jejich srst je zdrojem prachu sama o sobě.

Snadno udržovatelný byt

Máme-li potíže s prachem, je dobré mít snadno udržovatelný byt, kde nebude mnoho koberců a předmětů, které by bránily snadnému setření povrchů. To je naprostou nutností pro alergiky. Optimální jsou hladké podlahy, které se snadno stírají či vysávají. V této souvislosti je také třeba mít opravdu kvalitní vysavač, který prach vysaje a současně ho nepustí druhou stranou ven. Více o výběru vysavače si přečtěte v článku zde.

Čistička vzduchu a další pomocníci

Určitě je dobré si pořídit čističku vzduchu. Existuje řada modelů, které se liší i svým principem fungování. Podstatné ale je, aby reálně čistila vzduch, který jí prochází. Nepříjemnou nutností je vyměňování nebo čištění filtrů.

Dalším způsobem, který může značně snížit množství prachu v bytě, je použití sušičky na prádlo. Ta během svého provozu zachycuje prach z prádla. Zůstane na filtrech sušičky a nedostane se do místnosti.

Jinými pomocníky jsou rostliny, které prach zachycují na svých listech a současně zvlhčují vzduch v bytech. Obojí má pozitivní vliv na prašnost. Jen je třeba myslet na to, že je potom potřeba listy rostlin opláchnout či otřít.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47