Jak si co nejlépe vybrat matraci, která se vašemu tělu dobře přizpůsobí?

 Tipy a inspirace 
28. ledna 2019 10:23 / Eva Vogelová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Vybrat si správnou matraci není žádná věda Depositphotos
Kvalita spánku ovlivní celý váš následující den. Pokud jste se špatně vyspali, můžete cítit bolest zad, krční páteře nebo únavu. Na tyto problémy vám částečně může pomoct kvalitní matrace. Podle čeho byste ji měli vybírat?

Na matraci by se nemělo šetřit, protože může do jisté míry ovlivnit vaše zdraví. Používáte ji několik hodin denně, proto by měla být velmi kvalitní a vydržet vám rozhodně déle než jeden rok. Předtím, než si ji pořídíte, byste si o jejím výběru měli něco přečíst. Koupit si bezmyšlenkovitě matraci v nějakém supermarketu za akční cenu by se vám nemuselo vyplatit. Odnesla by to pravděpodobně vaše záda.  

Tvrdost matrace

Tvrdost matrace se vybírá individuálně, protože každý člověk má odlišnou postavu. Při výběru záleží hned na několika faktorech. Největší roli hraje věk, váha, výška a způsob spaní.

Děti neustále rostou, takže pro svůj zdravý vývoj potřebují pevnější matraci, která by však neměla být ani příliš tvrdá, ani příliš měkká. Zvolit střední cestu bude nejrozumnější. Starší lidé jsou křehčí, z toho důvodu jim bude vyhovovat spíše měkčí matrace. Pro jedince ve středním věku se doporučují spíše tvrdší matrace.

Pro člověka s větší váhou se spíše hodí tvrdší matrace, v měkké by totiž neležel v rovině, ale trochu by se propadal. Navíc by se matrace rychleji proležela. Jedinci s nižší váhou si mohou pořídit i tu měkčí a svým zádům by tím ublížit neměli. 

Tvrdost matrace si můžete vybrat i podle toho, v jaké pozici usínáte. Pokud spíte na břiše či na zádech, hodí se pro vás spíše tvrdší matrace, abyste měli narovnaná záda. Někdo však rád leží na boku, v tom případě je lepší si pořídit tu měkčí.

Druhy matrací  

Naštěstí nejsou všechny matrace vyrobeny ze stejného materiálu. Existují tři základní typy, které se svými vlastnostmi dokáží přizpůsobit různým lidem.

• Latexové

Latexové matrace se řadí mezi nejměkčí a nejpružnější, které můžete na trhu sehnat. Dokáží se tělu velmi dobře přizpůsobit. Latex zdatně odolává různým nečistotám a bakteriím. Některé z nich jsou dokonce vhodné i pro alergiky.

• Pružinové

Pružinové matrace jsou nejméně oblíbeným druhem na trhu, protože lidé vůči nim mají předsudky. Dávno už nejde o matrace, ze kterých by vyskakovaly pružiny. Ty jsou zabalené v textilním pouzdře. Pružinové patří mezi nejvzdušnější matrace, velké množství prachu se do nich nemá šanci dostat.

• Pěnové

Pěnové matrace jsou patrně nejrozšířenější. Na jejich výrobu se používá hned několik druhů pěn, jedna z nich je z bio pěny, na které mohou spát i alergici. Všechny se dokáží skvěle přizpůsobit každé spací pozici člověka. Pomáhají tím zmírnit bolesti zad.

Nezanedbejte rozměry matrace

Matrace by měla být vyšší než rám postele, ideální výška se pohybuje kolem patnácti až dvaceti centimetrů. Měřit by měla zhruba o dvacet centimetrů více než vy sami. Šírka matrace pro jednoho by měla být zhruba kolem osmdesáti až devadesáti centimetrů. O tom, jak si poradit s vrzající postelí, jsme psali zde.

Témata: matrace, spánek, tipy
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47