Hudba v kuchyni: Jaký žánr je vhodný, aby vám šlo vaření lépe od ruky?

 Interier 
26. ledna 2019 14:52 / redakce
  1
📷
3 fotografie v galerii
Příjemná melodie nám přivodí chuť tvořit i experimentovat Archiv
Jak jde dohromady jídlo a hudba? Výborně! To dokázal známý italský skladatel Gioachino Rossini, původně kuchař, který měl rád vedle komponování dobré jídlo a rád vařil. Kuchyně i hudba, dva světy a dva fenomény, se dobře doplňují.

Hudba je mocná tím, že navozuje emocionální a mentální stavy, vyvolává různé asociace a ovlivňuje naši náladu. Když jsme v pohodě a šťastní, máme tendenci být aktivní, tvořiví, více se pohybujeme, zrychlujeme, děláme věci s radostí a láskou. Když jsme smutní, zpomalíme, činnosti nás méně baví. Příjemná melodie nám přivodí opět chuť tvořit i experimentovat.

Vařte s láskou

Příprava jídla by měla být obřadem, takže pokud se chystáme vařit pro blízké a nejsme zrovna naladěni, stačí si pustit svižnou a veselou hudbu a pozitivní energii přenést do jídla. V kuchyni by měl být člověk uvolněný, ale soustředěný zároveň. Když zkoušíte nový a složitý recept a na výsledku vám velmi záleží, zvolte raději klidnější hudbu bez zpěvu, který může někdy působit rušivě, nebo dokonce ticho.

Vaření je technologickým procesem, který stejně jako každá jiná zodpovědná činnost vyžaduje pozornost a soustředění. Pomalejší a volnější tempo s rytmem 60 taktů za minutu dostává náš mozek do relaxovaného stavu. V takovém stavu se lépe soustředíme, učíme, jsme tvořivější a lépe se naladíme na to, že připravovaný pokrm chystáme s láskou s cílem potěšit sebe i druhé. Nejhorší je ve spěchu a v křeči něco „uklohnit“, stihnout přitom několik dalších věcí, a pak výslednou hmotu rychle zhltnout. V tom případě je lepší si namazat chléb nebo si jídlo objednat a netrápit sebe ani svůj žaludek.

Co poslouchají šéfkuchaři

A jak to chodí v renomovaných restauracích? Záleží na osobním vkusu šéfkuchařů a také na typu přípravy. V restauracích, kde kuchaři tráví dlouhé hodiny monotónními činnostmi, jež nemusí být vždy zábavné a kreativní, si hudbu pouští k tomu, aby se vybudili, byli aktivnější a jejich pohyby doprovázel rytmus. I výzkumy agentury Bloomberg potvrzují, že při poslechu hudby jdou lépe od ruky činnosti, které se opakují a pracovníci pak vykazují i větší produktivitu. Výzkumníci dokonce zjistili, že když pracovníci přestali hudbu poslouchat, nálada i produktivita klesly.

V profesionální kuchyni tak můžete slyšet rock, metal, punk či techno, kde je vyšší tempo ― 130 až 140 úderů za minutu i více. Rychlá a hlasitá hudba někdy naopak působí rušivě. Proto někteří šéfkuchaři preferují ticho, jako například šéfkuchař a člen Aliance výživových poradců ČR David Šašek: „V samotné kuchyni nám hudba nehraje, a to hlavně proto, abychom se dobře slyšeli při komunikaci během přípravy objednávek pro naše hosty a následném servisu jídel. Nejsem ani příznivcem různých rádií v kuchyni i proto, aby se nestalo, že to v určitý okamžik bude slyšet i mimo a rušit naše hosty v restauraci.

„Samotného mne velice obtěžuje, když sedím v celkem pěkné restauraci, jím a najednou jsem nucen poslouchat směsici toho, o co se chce podělit místní personál prostřednictvím mobilních telefonů, nebo právě rádia. Výjimkou jsou u nás asi jen Vánoce, kdy si během ranních a dopoledních příprav menu trochu koled a vánoční muziky dopřejeme. Je to skvělé, nálada je výborná! Ale k večeru hudba utichá a nám v kuchyni začíná vlastní koncert,“ dodal David Šašek.

Vybírejte si tedy restauraci i podle prostředí a ve své kuchyni si nezapomeňte udělat místo na kvalitní přehrávač, nejlépe zabudovaný a snadno ovladatelný. A také myslete na to, že ticho léčí. Někdy si jen stačí otevřít okno a poslouchat ptáky.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47