I v zimě je nutné větrat. Zabráníte tak rosení oken i vzniku plísní

 Interier 
25. prosince 2019 13:51 / Marie Popelková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Větrání v zimě by mělo být krátké a intenzivní Depositphotos
V létě lidé větrají automaticky, v zimě už to tak běžné není. To je ale velká chyba. Správným větráním totiž zamezíte rosení oken a vzniku plísní. Ale pozor, stejně jako domu škodí nevětrání, neprospívá mu ani příliš dlouhé větrání.

V tomto ročním období je velmi důležité se zaměřit na správné větrání. Zvláště pokud máte plastová okna, která utěsní místnost a zabraňují proudění vzduchu. Tím sice výrazně šetří náklady na vytápění, ale o to více vyžadují, abyste správně větrali.

V málokteré rodině se větrá dobře, a to má za následek rosení oken a vznik plísní. Plísně se mohou tvořit i na oknech, a tím poškozovat jejich nátěr a těsnění. Vznik plísní má samozřejmě negativní dopad na lidské zdraví. Vlhkost v bytě, která se zvyšuje při špatném větrání, může způsobovat řadu chronických onemocnění. Pokud se tedy naučíte správně větrat, předejdete řadě problémů.

Oxid uhličitý musí ven

Ve vydýchané místnosti, kde je těžký vzduch, se nelíbí nikomu. Člověk se cítí unavený a bez energie. Oxid uhličitý musí jít ven, ať se vám to líbí, nebo ne. Spolu s ním se zbavíte i bakterií a virů, které vyvolávají různá onemocnění.

Vzduchu v interiéru neprospívá ani to, že uvnitř bytu sušíte prádlo. V místnosti je hned víc vlhkosti a od plísně na stěnách jste už jen krůček. Přítomnost plísně výrazně oslabuje imunitu, snižuje kvalitu života a organismus pomalu chřadne. O pravidlech, která je nutné dodržovat při sušení prádla v zimě, jsme psali zde.

Špatné větrání

Nejvíce chyb při větrání dělají lidé na podzim a v zimě. Špatné jsou v každém případě extrémy. Venku je zima, a tak mnohé ani nenapadne otevřít za celý den okno, protože si přece do bytu nepustí studený vzduch. Tak to je rozhodně špatně. Nevyměňuje se vzduch v místnosti, a tím klesá soustředění, zvyšuje se únava a zhoršují se zdravotní problémy.

Stejně špatná je varianta, kdy chcete dobře vyvětrat a okna, nejlépe všechna najednou, otevřete na půl hodiny a více. Tepelné ztráty jsou v tomto případě vysoké, navíc místnost promrzne, a i to má vliv na tvorbu plísní.

V zimě také není vhodné použití mikroventilace (okno je otevřené pouze na malou mezeru), hrozí namrzání kování a jeho následné poškození.

Za deště v zimě nevětrejte

Větrání uzpůsobte venkovnímu počasí. Nemělo by se větrat za deště, pokud máte problémy s vlhkostí v bytě, která se díky tomu ještě zvýší.

Větrání za deště nebo krátce po něm se ale naopak doporučuje v případě, kdy máte doma alergika a je pylová sezona. V této chvíli je vzduch nejčistší a větrání během deště tedy žádoucí.

Jak větrat během zimních měsíců

Větrání by mělo být krátké, intenzivní a časté. Pro správné větrání se řiďte jednoduchou zásadou: čím je venku chladněji, tím větrejte kratší dobu. Zatímco v létě můžete nechat okna otevřená až půl hodiny a na jaře a na podzim mezi 10 a 20 minutami, v zimě by doba větrání neměla překročit 6 minut. Důležité je, abyste větrali několikrát za den, ideálně 3 až 4krát. Při rychlém, ale častějším větrání se sice ochladí vzduch, ale stěny a podlahy zůstanou teplé, a tím dojde k minimálním teplotním ztrátám.

Větrat byste měli, když vstanete, ale také v závislosti na vlhkosti v místnosti. Větrání by mělo být samozřejmostí po vaření či v koupelně po sprchování.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47