Sušení prádla v zimě má svá pravidla. Jak se vyhnout zbytečnému vlhku v bytě i plísním

 Tipy a inspirace 
20. ledna 2019 11:11 / Marie Popelková
  4
📷
5 fotografií v galerii
Permanentní vlhkost v bytě může mít totiž za následek vznik plísní Shutterstock
Sušit čerstvě vyprané prádlo v létě není žádný problém, ale sušení v zimě? I když se to zdá být problém, není to tak složité, jak se na první pohled zdá. Chce to jen vědět, jak na to.

Pokud nedodržíte pár jednoduchých zásad, které je v souvislosti se zimním sušením prádla nutné dodržovat, riskujete opravdu hodně. Permanentní vlhkost v bytě může mít totiž za následek vznik plísní. Plesnivé zdi moc dobře nevypadají, ale jsou hlavně zdraví škodlivé.

Klíčové je místo

Pokud jste nuceni v zimě sušit prádlo v bytě, je nejdůležitější výběr správného místa. Rozhodně byste neměli prádlo sušit v obýváku nebo ložnici. Vlhkost a aviváž se totiž postupně odpařují do vzduchu, což může mít za následek alergické reakce a vznik plísní. A protože v obývacím pokoji a ložnici tráví člověk nejvíce času, měly by být tyto místnosti pro zimní sušení prádla tabu.

Sušák na prádlo raději postavte vždy tam, kde můžete snadno větrat a kde trávíte méně času. Může to být kuchyň, chodba, pracovna, jídelna či koupelna. Neměli byste dávat sušák s mokrým prádlem příliš blízko ke zdi, ani k topnému tělesu.

Mráz prádlu nevadí

Pokud máte balkon, zahradu či dvorek, můžete sušit prádlo venku na sušáku. Mrazu se bát nemusíte. Voda uvnitř oblečení zmrzne a poté led přejde do plynného skupenství, takže ze zmrzlých triček, kalhot, povlečení a utěrek rázem budete mít normální prádlo, jako kdybyste ho sušili doma. Oproti tomu ale bude doslova perfektně vyvětrané a zbavené veškerých bakterií, které by se v něm mohly schovávat. Ne vždy je ale venkovní sušení prádla v zimě ideální řešení, obzvláště pokud vaši sousedé topí uhlím. Polétavý prach vám může prádlo zašpinit.

Přidejte jedno ždímání

Pokud jste odkázáni na sušení prádla v bytě, snažte se už při praní zbavit nadbytečné vody a vlhkosti extra ždímáním. Povlečení, ručníky či džíny jsou vyrobené z materiálů, které lehce snesou pár otáček navíc. Pozor si dávejte jen u oblečení z jemnějších materiálů a nezapomeňte se vždy řídit pokyny na výrobku. I u jemných pracích programů ale existuje jeden fígl. Věci, které perete na jemný program, mají tendenci vstřebat více vody. Při vyndávání z pračky z nich proto jedním rychlým švihem, jako při prášení koberců, vytřeste nadbytečnou vodu. Je to takový obyčejný domácí recept, ale zaručeně funguje.

Častěji větrejte

Větrat se musí pořád, i v zimě. Pokud navíc v bytě sušíte prádlo, musíte na větrání obzvlášť pamatovat. Čerstvý vzduch zabrání nechtěnému usazování vlhkosti a samozřejmě celkově váš domov provětrá a místnosti budou svěžejší a zdravější. Mějte na paměti, že prádlo po vyprání a slabém odstředění může obsahovat 2 až 3 litry vody. Ve vzduchu navíc kromě vody bude i vypařený prací prostředek či aviváž, což také není zrovna nejzdravější. O tom, jak v zimě správně větrat, jsme psali zde.

Sušička prádla

Pokud vám to prostor v bytě dovolí, můžete si pořídit sušičku prádla. K dostání jsou buď s tepelným čerpadlem nebo kondenzační. V sušičkách s tepelným čerpadlem je ohřátý vzduch následně zchlazen, čímž je odstraněna vlhkost. Spotřeba energie je až o 50 % nižší a proces sušení je velmi jemný a vhodný pro sušení citlivých textilií.

Kondenzační sušičky nevyžadují odtah páry a mohou být instalovány kdekoli. Potřeba je pouze elektrická zásuvka. Šetří čas, protože vyprané prádlo není třeba pověsit a navíc nemusíte čekat, až se prádlo usuší. Velkou výhodou je rychlost, s níž dokáží prádlo usušit, ale i změkčit a téměř vyžehlit. Je ale vždy třeba sledovat štítky na oblečení, ne každé prádlo smí do sušičky.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod