Jídlo lze ohřát i bez mikrovlnky. A bude jako čerstvě uvařené

 Tipy a inspirace 
06. ledna 2019 12:43 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Lidé často ohřívají jídlo v mikrovlnce, jde to ale i jinak Shutterstock
Někdo mikrovlnku nemá, protože se mu nevejde do kuchyně, jiný zase proto, že této moderní vychytávce zkrátka nevěří. Pokud si lámete hlavu nad tím, jak si zbytky od oběda či večeře ohřát i bez mikrovlnné trouby, máme pro vás řešení. Jde to úplně bez problémů a ani nepoznáte, že jde o ohřívané jídlo.

Dříve se domácnosti musely obejít bez mikrovlnné trouby. Přitom i tehdy lidem zůstávaly zbytky jídel a i tehdy si je potřebovali ohřát. Není proto třeba panikařit. I bez mikrovlnky si můžete jídlo ohřát. A co víc, bude chutnat jako čerstvě uvařené.

Jak na ohřev jídla bez mikrovlnky

Každý druh potraviny vyžaduje při ohřevu něco jiného. Někdy je nejlepší ohřát potraviny v páře, jindy se zase lépe hodí klasická pečící trouba, pánev nebo hrnec s trochou vody. Poradíme, jak na to.

Knedlíky

Pokud se chystáte ohřívat knedlíky, jednoduše si pořiďte pařáček a knedlíky všech druhů snadno a rychle ohřejete na páře.

Obiloviny, luštěniny

Na dno kastrůlku nebo nejlépe nepřilnavé pánve dejte maličko vody a vložte přílohu, kterou chcete ohřát. Dejte na mírný plamen, přiklopte pokličkou a po chvilce promíchejte. Pak pokličku odklopte a nechte zbytek přebytečné vody odpařit. Jídlo se tak prohřeje, nepřipálí a nevysuší.  O tom, jak vybrat domů správnou pánev, jsme psali zde.

Karbanátky, řízky

Když řízky a karbanátky připravujete, upečte či usmažte jen množství, které se chystáte sníst. Zbytek syrového polotovaru uchovejte v ledničce v uzavřené nádobě. Druhý den bude stačit jen vytáhnout jídlo z ledničky a osmažit nebo upéct čerstvé v troubě. Pokud už ale máte řízky i karbanátky hotové a potřebujete je ohřát, zkuste to v páře, případně s trochou tuku na pánvi. Osvědčil se i další způsob, a to pomocí kastrolku s trochou vody. Nahoru dejte pokličku, ale obráceně, navrch dejte řízek či jiné maso, přikryjte další pokličkou nebo alobalem a za chvilku máte hotovo.

Zapečená jídla

Můžete postupovat stejně jako u předchozího způsobu tak, že zapékáné jídlo rozdělíte před pečením do vícero menších nádobek. Praktické jsou třeba zápékací mísky na jednu porci, ze kterých rovnou jídlo jíte a ušetříte tak i nádobí. Pokud máte jídlo už zapečené, studené a chcete ho ohřát, stačí jídlo pokropit vodou, zakrýt pekáč alobalem a dát do trouby, kterou jste právě zapnuli. Jídlo se bude pozvolna prohřívat během doby, kdy se bude rozehřívat trouba. Díky alobalu a postříkání vodou se pokrm nevysuší a dobře se prohřeje i uvnitř.

Pečené kuře

Jednotlivé porce těsně před ohříváním zabalte do alobalu a vložte je do trouby vyhřáté na 230 °C asi na 20 minut.

Bramborová kaše

Bramborovou kaši nejlépe zahřejete ve vodní lázni. Aby neokorala na povrchu, což se klidně může stát, přelijte ji slabě horkým mlékem nebo trochou rozpuštěného másla. Pokud jde o klasické brambory, ty jsou nejchutnější ohřívané na tuku. Když je navíc nakrájíte na tenké plátky, vytvoří se na nich i lahodná kůrčička, což vůbec není na škodu.

Těstoviny s omáčkou

Těstoviny smíchané s omáčkou nebo třeba boloňské špagety přendejte do zapékací misky a asi na 20 minut je vložte do trouby rozehřáté na 180 °C. Můžete je také ohřát v hrnci na mírném ohni. Pokud nemáte dost omáčky, přidejte trochu vody, vývaru nebo mléka.

Těstoviny

Zbyly vám uvařené těstoviny, které chcete použít jako přílohu třeba ke guláši? Ohřát je můžete snadno. Větší hrnec naplňte vodou a uveďte ji do varu. Těstoviny nasypejte do nejlépe kovového sítka a ponořte je do vařící vody na přibližně 30 sekund. Získají tak zpět požadovanou strukturu i teplotu.

Pizza

Pokud máte doma velký toastovač na zapékání baget, není nic snazšího než pizzu přeložit naplní k sobě a zapéct. Jde to ale i jinak. Stačí rozehřát nepřilnavou pánev na střední teplotu, vložit pizzu, zakrýt pokličkou a ohřívat 2 až 3 minuty. Potřebujete-li ohřát celou pizzu, vyložte plech pečícím papírem, vložte na něj pizzu a pečte v troubě na 230 °C přibližně 10 minut, dokud nezačne sýr probublávat. Pizza pak bude dokonale křupavá. 

Tip: Užitečným pomocníkem pro ohřev jídla je také rýžovar. I když je tento přístroj primárně určený k vaření rýže (a dalších obilovin), praktický je právě i pro ohřívání jídel. Využívá systému páry a včas se vypne, takže se vám jídlo nemůže připálit. Následně ho pak umí uchovávat teplé po delší dobu.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008