Pro snadné vaření si zvolte správnou pánev

 Tipy a inspirace 
02. února 2018 11:45 / Marcela Plachá
  0
📷
5 fotografií v galerii
Pro zdravé a snadné vaření se vyplatí kvalitní nádobí Pixabay
Není pánev jako pánev a na trhu existuje mnoho druhů tohoto nádobí. Zatímco některé pánve slouží spíše k úpravě potravin bez tuku, jiné jsou zase určeny pro tradiční smažení a další k dušení masa. Podle typu také rozlišujeme správnou péči o pánev. Pozor na teflon – může být i nebezpečný!

Pánve bývají nejčastěji tenkostěnné, například z hliníkových slitin, nebo tlustostěnné. Tlustostěnné pánve jsou obvykle z ocelových slitin, které lépe drží akumulované teplo. Pro klasické smažení se většinou používá plechová pánev bez speciálních povrchových úprav. Na takové pánvi se smaží za použití tuků. 

Teflonové pánve mohou být nebezpečné

Jestliže chcete připravit zdravější pokrm, nebo třeba palačinky bez tuku, zvolte pánev opatřenou teflonovou tepluvzdornou vrstvou. Teflonové pánve jsou populární díky nepřilnavému povrchu, na kterém se dá vařit s minimálním množstvím tuku. Teflon se kromě nádobí používá i na povrchovou úpravu pečicích trub, fritéz, sendvičovačů a tousterů, ale i žehliček, fénů nebo do oblečení a koberců. Při přehřívání prázdné pánve ale dochází k trvalému poškození povrchu výrobku.

Při vysokých teplotách a vaření ,nasucho', zcela bez tuku, se může uvolňovat škodlivá kyselina perfluorooktanová. Doporučené teploty pro teflonové pánve jsou obecně do 200 °C, běžná teplota při smažení na oleji je ale obvykle okolo 150 °C. Když ale zahříváte pánev nebo nádobí bez potraviny, teplota povrchu může velmi rychle přesáhnout 360 °C. A právě to jsou momenty, kdy se z teflonu může uvolňovat škodlivá kyselina. Na teflonovou pánev nikdy nepoužívejte kovové nástroje, jako jsou lžíce, vidličky nebo naběračky. Těmi by se mohl povrch pánve trvale poškodit. Nejen, že se pak taková pánev začne připalovat, ale je i zdraví škodlivé takovou poškrábanou pánev dále používat. 

Kamenné pánve

Stále oblíbenější jsou kamenné pánve, které jsou unikátní díky svému zvrásněnému antiadheznímu povrchu. Jeho zajímavá struktura dokonale připomíná neleštěný přírodní kámen. Hlavní výhodou kamenné pánve je nepřilnavost – při smažení se maso nebo ryby nepřichytávají a příprava jídel je tak mnohem snazší. Příjemná je také snadnost čištění kamenných pánví - často je stačí pouze otřít vlhkým hadříkem. 

Litinové pánve

Litina je velmi odolným materiálem. Je proto možné používat kovové kuchyňské náčiní bez obav z poškození povrchu. Přírodní litina také snese velmi vysoké teploty, je proto možné používat ji na otevřeném ohni. Před použitím je doporučeno předehřát nádobí v troubě. Ohřívejte jej pomalu asi minutu a půl. Neumisťujte litinové nádobí na již rozpálenou plotnu. V případě prudké změny teplot může dojít k narušení struktury (až praskání) materiálu.

Přírodní litina

Přírodní litina je porézní materiál, který může podléhat korozi. K jejímu čištění nepoužívejte žádné chemické prostředky (saponáty, mycí prášek, ...) ani hrubé nástroje. Po použití obvykle stačí litinové nádobí vytřít papírovou utěrkou, případně omýt v čisté horké vodě pomocí jemného kartáče či měkké houbičky. Nemyjte litinové nádobí v myčce! Čistící prostředky a vlhké prostředí způsobují povrchovou korozi litinového nádobí. Pokud nádobí z čisté litiny používáte zřídka, je dobré ho konzervovat pomocí oleje. O nádobí nejen z litiny jsme psali také zde.

Správné používání 

Pánev vždy ohřívejte bez tuku, ale nepřehřívejte ji. Jinak se vykalí a vytvoří se barevné skvrny. Až když je dostatečně teplá, přidejte tuk. Jídlo na pánev dávejte také až po mírném zahřátí. Pokud máte zcela novou pánev, měli byste ji před prvním vařením vypálit. Pánev by se měla vypalovat nejen, když je nová, ale také ve chvíli, kdy se jídlo začne přichytávat, i když se nepřipálí.

Samotné vypalování pánve není nijak složité. Stačí použít obyčejný slunečnicový olej a řádně ho na pánvi zahřát. Jakmile se z oleje kouří, je to známkou toho, že je na hranici přepálení. Na povrchu pánvičky se usadí nepatrně tenká vrstva zuhelnatělého oleje, která má přirozeně nepřilnavé vlastnosti. Zhruba patnáct minut udržujte pánvičku na této teplotě. Olej by měl stále pokrývat celou plochu, kde chcete obnovit nepřilnavost. Následně pánev utřete do sucha a necháte mírně zamaštěnou. 

Mytí

Pánev by se neměla za normálních okolností připalovat, proto byste k jejímu mytí měli používat jen obyčejný hadřík nebo mycí houbu. Pánev je také možné vyčistit papírovým ubrouskem. Pánev se také dobře čistí tím, že na pánvi rozehřejete hrubozrnnou sůl. Nečistoty se uvolní a pánev pak nemusíte drhnout. Stačí pouze přejet jemnější stranou houbičky a saponátem. Pokud to není nutné, nikdy pánev nedávejte do myčky a vždy ji raději umývejte velmi šetrně. Jestliže něco na pánvi připálíte, nasypte na ni kypřící prášek do pečiva a přidejte takové množství vody, aby byly všechny připáleniny pokryty vodou. Vodu pomalu přiveďte do varu a velmi pomalu vařte. Připáleniny se uvolní a nádobí pak snadno umyjete.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod