I jídelní stůl má svá ergonomická pravidla. Jak vybrat ten správný?

 Interier 
29. ledna 2018 13:07 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Aby se lidem dobře jedlo, musí mít stůl určité rozměry Shutterstock
Ve velkých bytech bývá jídelnímu stolu často vyčleněna celá jedna místnost, někdy bývá stůl součástí obýváku a jindy se musí jídelní stůl vtěsnat do kuchyně. Ať už je ale stůl kdekoliv, jeho rozměry by měly v ideálním případě splňovat určitá ergonomická pravidla.

Při stolování má člověk sedět ve vzpřímené poloze neboť to umožňuje dobrý průtok krve dutinou břišní a správnou činnost vnitřních orgánů. Komfort a kvalita stolování je závislá na délce - šířce stolové desky a vztahy mezi sedákem židle, lubem stolu a vzdáleností plátu stolu od sedadla.

Nevhodné typy jídelních židlí

U jídelního stolu by neměly být židle s područkami. Loketníky zpravidla omezují přisunutí židle ke stolu a současně mohou zapříčinit zachycení kapes saka, rukávu košile apod. Tato situace může navodit prudké zastavení pohybu ruky s nápojem a rozlití horkých tekutin.

Ze stejného důvodu jsou nevhodné i židle s nábytkovými kolečky. O tom, jak dodat jídelně správný šmrnc, jsme psali zde.

Rozměry jídelních stolů

Některé rozměry stolu jsou stejné bez ohledu na to, kolik u stolu sedí lidí, jiné jsou na počtu stolujících přímo závislé.

  • Délka funkční plochy pro jednu osobu = min. 600 mm
  • Šířka jídelního stolu pro jednu osobu = min. 600 mm
  • Šířka jídelního stolu pro dvě osoby = min. 750 mm
  • Výška jídelního stolu = 720 - 780 mm (optimální 750 mm)
  • Vzdálenost horní plochy sedáku židle od horní plochy stolu = 240 - 320 mm
  • Vzdálenost horní plochy sedáku židle od dolní hrany lubu = min. 170 mm
  • Vzdálenost dolní hrany lubu od podlahy =  650 mm

Rozměry pro stolování jedné osoby:

  • Minimální rozměr = 550 x 400 mm (22 dm2)
  • Dostačující rozměr = 600 x 500 mm (27,5 dm2)
  • Optimální rozměr = 600 x 520 mm (31,2 dm2)
  • Ideální rozměr = 650 x 550 mm (24 dm2)

Velikost stolové desky

Velikost solové desky závisí na tom, kolik lidí bude u stolu jíst. Počet strávníků ovlivňuje jak šířku, tak délku desky.

Délka stolové desky je určena násobkem místa pro jednu osobu a počtem stolujících.

Pro pohodlné stolování je důležitý i prostor mezi jednotlivými strávníky. Tento prostor se odvíjí z rozměru místa pro jednu osobu a rozměru „intimní zóny“, tj. vzdálenost loktů stolujících osob. Intimní zóna je u každého jedince i národu velmi individuální. Současná sociometrie uvádí v Evropě osobní zónu (prostor pro stolování) min 45 -75 cm. Tato zóna je v Číně menší, v Americe naopak větší (sociální zvyk).

Šířka stolové desky je důležitým rozměrem, který ovlivňuje kvalitu stolování. Tento rozměr může být ovlivněn i dalšími faktory (použití servírovacího stolku, návaznost odkládacích ploch ap.). Minimální šířka = 800 mm, normální šířka = 1000 mm a optimální šířka = 1040 mm.

Požadavky na prostor pro stolování

Plochu potřebnou pro vlastní stolování určuje vzdálenost mezi lokty. Komfort stolování je závislý též na dostatečném prostoru kolem stolu, který umožňuje přístup, dostatek místa pro odsunutí židle při vstávání či odsedávání od jídelního stolu a současně i průchod kolem místa stolování. Tato plocha je dále určena tím, zda se jedná o umístění ve středu, v rohu místnosti, nebo u zdi. Při rodinném stolování je průměrná podlahová plocha nezbytná pro jednu osobu 0,8 – 1,2 m2.

Při běžném sezení u jídelního stolu lícuje okraj hrany stolní desky s přední hranou sedadla. Při vzpřímeném sezení je židle odsunuta o zhruba 10 – 15 cm. Pohodlný pohyb u jídelního stolu umožňuje odsunutí židle od stolu nejméně 70 cm. V případech, kdy je jídelní židle u zdi, se zvětšuje tato vzdálenost pro odsunutí židle o 5 cm.

Při použití lavic, které nelze od stolu odsunout, jsou samozřejmě jiné požadavky na minimální potřebné místo pro stolování.

Příležitostné stolování

V obytném prostoru může být vyhrazeno i místo pro příležitostné stolování, které není vázané na denní dobu a nepředpokládá současné stravování všech členů rodiny.

Příležitostné stolování lze řešit nejen stolovým nábytkem, ale i pomocí výsuvných a výklopných desek či pultové stolní desky.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008