V koupelně může být i dřevěná podlaha. Nevěříte?

 Interier 
29. ledna 2018 15:46 / Jan Novák
  0
📷
2 fotografie v galerii
Díky speciální technologii dnes dřevo obstojí i v koupelnách Internet
Dřevěná podlaha byla součástí interiéru po mnoho staletí. I dnes se různé druhy dřeva používají v různých místnostech. Nahrává jim, že do popředí vstupují ekologické požadavky. I proto se dřevo prosazuje také v koupelnách.

Dřevo splňuje požadavek na stabilitu, trvanlivost i teplo podlahy. Je oblíbené pro svůj útulný a přírodní vzhled vytvářející pocit tepla a kvality. Nevyžaduje náročnou údržbu a s pravidelnou péčí se může stát podlahou na celý život.

Dřevo má své výhody i nevýhody

Dřevo zůstává živým organismem, který reaguje na změny vlhkosti vzduchu, protože jeho vlákna vsakují vodu a zvětšují tak svůj objem. A v suchém prostředí se sesychají a objem zmenšují. Kvůli těmto změnám dřevo praská, mezi jednotlivými prkny se tvoří spáry, kam se při úklidu snadno zanáší nečistoty.

Povrchová úprava dřeva může těmto změnám částečně zabránit, ale přesto se dřevěná podlaha běžně nedoporučuje používat do koupelen, kuchyní, předsíní a chodeb, zpravidla pod ni navíc nejde umístit podlahové topení.

Speciální technologie nevhodné vlastnosti dřeva eliminuje

Nevýhody odpadají, pokud si pořídíte dřevěnou podlahu z takzvaného thermo dřeva. Díky speciální technologii se nejprve surové dřevo pomocí páry a tepla ve výši do 205 stupňů Celsia vysuší, čímž se odstraní veškeré nežádoucí vlastnosti.

Neživé dřevo je poté odolné proti mikroorganismům, jako jsou zárodky hub či plísní, ale také se nemůže stát obydlím různých hmyzích škůdců. Podlahy jsou netoxické, neobsahují žádné zdraví škodlivé látky, takže jsou přímo ideální i pro alergiky.

Zároveň zůstává dřevo stabilní, protože odolává vlhku, nerozpíná se, ani nesmršťuje. Přesto si ale zachová pružnost a další tradiční kvality dřeva.

Upravené dřevo odolá i vlhkému prostředí

Toto dřevo se hodí i do místností, kde chcete použít podlahové topení, neboť podlaha nepracuje, avšak teplo propustí. Výhodou bude i snadný přístup k topení. V případě závady stačí jednoduše odmontovat příslušnou část podlahy a pak ji zase vrátit na své místo.

V koupelně má takováto dřevěná podlaha mimo jiné i tu výhodu, že má přirozeně hřejivý účinek. Není tedy nutné instalovat pod ni podlahové topení.

Dřevěnou podlahou podpoříte ekologii

Pochází z evropských listnatých dřevin, které po thermo úpravě dosahují vlastností tropického dřeva. Dlouhá přeprava dřeva z plantáží a deštných pralesů, které tvoří plíce planety, vyžaduje velkou spotřebu paliva a zatěžuje ovzduší. K výrobkům prezentovaným na českém trhu však slouží evropské dřevo, především dub. O skvělém nápadu do koupelny, který vám ušetří peníze, jsme psali v našem dalším článku.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod