Trend letošního roku? Tento nábytek by neměl chybět v žádném moderním interiéru

 Interier 
30. ledna 2018 08:55 / Marie Popelková
  0
📷
6 fotografií v galerii
S kovovým nábytkem se dobře snoubí dřevo Shutterstock
Bytoví designeři prostřednictvím nejrůznějších veletrhů a výstav určili trendy pro letošní rok, které by se měly v každém moderním interiéru objevit. Důležitým prvkem je podle nich kovový nábytek.

I vybavení interiéru podléhá módním trendům, a to ohledně barev i v souvislosti s nábytkem. Letošní módní barvou je například tyrkysová. Co se týká interiérového vybavení, hitem letošního roku je kovový nábytek.

Kovový nábytek může mít mnoho podob a záleží na každém, jaký prvek do svého bytu zvolí. Hodně v kurzu jsou v poslední době například kovové postele. Kov se ale může objevit prakticky kdekoliv. A pokud se tohoto materiálu obáváte, ale chcete být in, můžete si pořídit alespoň nějakou kovovou maličkost - třeba zajímavý rámeček na fotografii a podobně.

Výhody a nevýhody kovu

Kov v interiéru má své neoddiskutovatelné kouzlo. Podobně jako každý jiný materiál má však nejen své výhody, ale i nevýhody. Než si kovový nábytek domů pořídíte, je třeba zvážit všechna pro a proti.

Nespornou výhodou kovového nábytku je, že se snadno udržuje. Je také odolný a jen tak snadno ho člověk nepoškrábe. Velmi často se dědí z generace na generaci. Jeho životnost je opravdu velká.

Nevýhodou je, že jde o chladný materiál. Obzvláště sedací nábytek by tak měl být opatřen nějakými polštáři nebo čalouněním. Pokud nezvolíte jednoduché tvary, ale romantický look, budete mít větší problém takový nábytek skloubit a sladit se zbytkem jinak zařízeného interiéru.

Vzhled a materiál

Kovový nábytek se obvykle vyrábí ze slitiny hliníku nebo ocelového plechu se zajímavě tepaným povrchem. Může být buď v základní černé barvě, která evokuje staré kovářské řemeslo, nebo může být opatřeno zlatou či stříbrnou patinou nebo jakoukoliv jinou barvou, která kovový nábytek příjemně odlehčí a dodá mu nádech modernosti. Kovovému nábytku obvykle sluší splývavé bytové textilie.

Kovový nábytek má velmi často romantickou povahu, ale pokud zvolíte bytové doplňky vytvořené z tenkých drátů, dodáte interiéru vzdušnost a lehkost. Módní jsou rozličné kubistické tvary, které se mohou objevit například v podobě nejrůznějších košů nebo třeba lustrů.

U sedacího nábytku byste ale měli dbát nejen na vzhled, ale i praktickou stránku věci. Kov je studený materiál a je třeba si vždy na vlastní kůži vyzkoušet, jak se vám v kovové židli sedí. Na sedák můžete dát polštář, ale někomu mohou vadit i chladné kovové područky nebo opěrák.

Na druhu stranu obrovskou výhodou kovového nábytku je, že tento materiál společně se dřevem, kamenem a sklem patří k základním pilířům bytového designu, který jen málokdy podléhá módním trendům. V různých drobných odměnách tak bude tento materiál pořád in.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47