Máte ucpaný odpad? Zkuste sáhnout po neprávem opomíjené pomůcce

 Tipy a inspirace 
22. prosince 2018 16:30 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Praktický pomocník v podobě zvonu může uvolnit ucpaný odpad Depositphotos
Pomalu odtékající voda z umyvadla, dřezu nebo vany, ze kterých už třeba i zapáchá, je k vzteku. V takovém případě je jen otázkou času, kdy se odtok ucpe úplně. Poradíme, jak jej můžete zkusit pročistit, a přidáme pár rad, abyste tomuto problému příště zabránili.

Nejčastější příčinou bývají v koupelně vlasy a různé chlupy, v kuchyni zbytky jídla, slupky, skořápky a další drobné nečistoty, které se v odpadu pomalu usazují a jejich hnití je příčinou nepříjemného odéru.

Zkuste odpad vyčistit sami

Čištění odpadu není čistá práce, proto se do toho málokomu chce, ale když se odhodláte, za chvíli bude nejspíš po problému. V tomto období má jistě každý hodně výdajů, dávat proto několik set instalatérovi za čtvrt hodiny práce a cestovní výdaje by jistě nepříjemně provětralo rodinný rozpočet.

První, co byste měli v případě pomalu odtékajícího nebo již ucpaného umyvadla nebo dřezu udělat, je odšroubovat sifon a vyčistit jej. U vany to často nejde tak snadno, některé dokonce přístup k sifonu nemají. Pokud ani tento krok nepomůže, odtok se ucpává někde dál v trubkách, ale ani to nemusí být hned případ pro instalatéra. A jestli z nějakého důvodu nechcete nebo nemůžete vyčistit sifon, zkuste ucpávající se nečistoty „rozpustit“.

Domácí prostředky na čištění odpadu

Pokud hned nechcete sahat po agresivních chemických přípravcích, můžete vyzkoušet tradiční směs jedlé sody a octu. Hrst sody nasypejte přímo do sifonu, zalijte hrnkem octu a nechejte působit alespoň půl hodiny. Poté jej pomalu prolijte vroucí vodou. Pokud se odpad nepročistí, celý proces zopakujte. Podobně se dá použít sůl, kterou ovšem horkou vodou prolijte nejdříve za hodinu. Poté doporučujeme použít zvon.

Zvon - zapomenutý pomocník

Zvon býval dříve samozřejmostí snad v každé domácnosti. Máte-li potíže s odtokem vody, rozhodně si jej pořiďte. Klasický gumový zvon s dřevěnou rukojetí stojí kolem padesáti korun, což za vyzkoušení jistě stojí.

Jak správně použít zvon

Když si koupíte zvon, žádný návod k němu nedostanete, my vám ale rádi poradíme, jak jej správně použít. Poté, co provedete výše popsané předčištění sodou, solí nebo chemickým přípravkem, zašpuntujte umyvadlo a napusťte jej vodou. Vytáhněte špunt a rychle nasaďte zvon. Pak zvonem postupně pumpujte vodu do odtoku. Tlak vody by měl „protáhnout“ trubky.

Jestli ani tato procedura nepovede ke kýženému výsledku, můžete ještě zkusit pročistit trubky protahovacím pérem. Pak už by na řadu musel přijít samotný instalatér.

Jak předcházet ucpávání odpadu

Tady je rada poměrně jednoduchá. Nepoužíváte-li sítka, kupte si je. Stojí pár korun a mohou vám ušetřit spousty nervů i peněz za přivolání instalatéra. Vždy, když se naplní, a vy budete jejich obsah vyhazovat do koše (nikoliv do záchodu!), uvidíte, co všechno jste dříve do odpadu splachovali a nebudete se divit, že se vám ucpával. Rekonstruujete koupelnu? S našimi tipy to zvládnete hravě.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008