Jak v letních vedrech zbytečně nezvyšovat teplotu v místnosti

 Tipy a inspirace 
11. srpna 2018 09:49 / Bronislava Silná
  0
📷
5 fotografií v galerii
Studená večeře bude v letních parnech vhodnou volbou Shutterstock
Vysoké letní teploty nás vedou k úvahám, jak se jim bránit a jak nezvyšovat zbytečně teplotu v místnosti. Dodržujeme opravdu všechna doporučení? A známe je? Pokud dočtete až do konce, možná se vám bude příjemněji žít.

Letní horka se stávají postupně standardem. Posledních zhruba deset let nás každé léto něčím překvapí. Přibývá sucha a teploty atakují vždy a nová a nová maxima. Bude asi vhodné, abychom se poučili u jižních národů, které mají s horkem své letité zkušenosti. Nechceme-li tedy platit obrovské částky za nákup a provoz klimatizací.

Nepoužívejte energeticky náročné spotřebiče

Je dobré si uvědomit, že každý spotřebič, který v místnosti zapneme, produkuje určité odpadní teplo. Čím vyšší je příkon tohoto spotřebiče, tím víc tepla vyprodukuje. Hlavní oblastí, kde teplo vzniká, je kuchyň. Tepelná úprava potravin je samozřejmě náročná na energii, a ta se postupně všechna vyzáří do místnosti. Nejrůznější pečení, vaření a smažení proto přidává do vašeho bytu stupně navíc.

Ale i jiné spotřebiče umí s teplotou v místnosti zahýbat. To je i případ výkonného počítače, sušičky prádla, pračky, myčky a většího televizoru zejména s plazmovou technologií, která má vyšší spotřebu v porovnání s televizory s LCD.

Větrejte jen v noci

Překonejte své představy o čerstvém vánku a okna otevírejte teprve ve chvíli, kdy je venku prokazatelně nižší teplota než uvnitř. Jinak je držte zavřená. Protože potřebujeme pohyb vzduchu, pořiďte si k tomu účelu ventilátor. Rodiny, kde přešly na výhradně noční větrání, mohou mít v místnosti o několik stupňů méně, než rodiny, které větrají celodenně.

Závěsy a žaluzie

Nebojte se využít i poměrně nepropustné závěsy k odstínění slunečního svitu. Ještě lepší jsou ale venkovní žaluzie, které se běžně používají v lokalitách kolem Středozemního moře a pomáhají v místnosti udržovat pěkný chládek.

Návrat do minulosti?

Naše doporučení jistě nemusí znamenat návrat do minulosti. Jestliže chcete pracovat na počítači, zvažte, zda vám na určitý typ práce nestačí méně výkonný notebook. Můžete na něm odsledovat i film. Na ten se ostatně můžete podívat i na tabletu či mobilním telefonu. Večeři si dejte raději studenou. Nebo si připravené jídlo jen krátce ohřejte. Také může být příjemné si zajít na večeři ven. Rodiny, které mají zahradu, už také často uvažují o budování venkovní kuchyně, jak se dozvíte třeba v článku zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47