Šatna nemusí být nedosažitelným snem. Kam ji nejlépe umístit?

 Interier 
31. července 2018 14:02 / Marcela Plachá
  0
📷
7 fotografií v galerii
Šatna v domácnosti šetří místo i čas Shutterstock
Klasická stojící skříň, obrovská krabice, kterou má většina z nás doma, zabírá prostor a nikdy neposkytne tolik úložného prostoru jako vestavěná skříň kombinovaná. Ještě lepší je samostatná šatna, která hravě uloží veškeré šatstvo celé vaší rodiny a ještě mnoho dalších věcí. Mnohdy se vejde i do malého bytu.

Běžné skříně jsou pro stále více lidí nepraktické. Zabírají mnoho místa, přitom u nich obvykle nelze využít celý prostor. Výrazně efektivnější jsou skříně vestavěné nebo šatny.

Vestavěné skříně

Vestavěná skříň nabízí maximální úsporu místa. Nachází se totiž většinou přímo u jedné stěny, jejíž tvar kopíruje. I opticky jsou místnosti s vestavěnými skříněmi mnohem vzdušnější a prostornější, než pokoje s klasickými skříněmi. U vestavěné skříně se můžeme spolehnout na maximálně efektivně řešený interiér. Můžete je uspořádat podle svých představ. A vejde se do nich mnohem více věcí, než do téměř stejné klasické skříně. Vestavěnou skříň s policemi, tyčí a závěsem zvládne vyrobit každý kutil. Stačí najít malý výklenek nebo šikovnou zeď. Přesto nemusí být vestavěná skříň nic pro vás - psali jsme zde.

Další možnosti

Šatní systém můžete využít i ve výklenku, menší komoře nebo na jakémkoliv nevyužitém místě. Otevřený policový systém je levný způsob, jak využít prostor a uspořádat věci v něm. Vstup do něj může namísto dveří zakrývat jen závěs, což znamená jak finanční, tak prostorovou úsporu. Šaty můžete mít uložené také ve volně stojících věšácích a otevřených regálech na kolečkách, které mají tu výhodu, že je můžete kdykoliv a kamkoliv přemístit. Takové typy skříní případně vytvoří optický předěl v pokoji, například pokud máte malý byt. 

Prostorné šatny

Ať už máte velký dům, nebo malý byt, v ideálním případě si najděte prostor pro šatnu. Nic se nevyrovná samostatné místnosti, ve které budete mít nejen své oblečení, ale třeba i žehlicí prkno, stolek se šicím strojem, ložní prádlo, ubrusy apod. Šatna může vzniknout v komoře, nebo v dětském pokoji, když děti odrostou a odstěhují se. Překvapí vás, jak se byt opticky zvětší a provzdušní, jakmile dáte všechen textil do vyhrazeného prostoru. Úklid je pak navíc mnohem snazší. Důvodem je, že kolem padesáti procent všeho, co se v našich bytech ukládá, tvoří oděvy a prádlo.

Kdo bydlí v dvoupokojovém bytě, kde jsou ovšem větší místnosti, může zase zkusit oddělit posuvnými nebo skládacími dveřmi část pokoje (ideální je prostor za lůžkem) a vytvořit si šatnu podle svých představ. Obyčejné úzké dveře nestačí, je totiž důležité, aby šatna byla dobře větratelná. Musí mít i dobré osvětlení. Využít můžete jednoduché regálové systémy, které jsou velmi levné, případně si je i můžete sami vyrobit. S řešením na míru si můžete přizpůsobit i tvar šatního systému, třeba do tvaru U, tvaru L nebo do I. V šatně do tvaru U se z místnosti většinou vytvoří jen úzká chodbička. Tu prosvětlíte a trochu i opticky zvětšíte posuvnými dveřmi ze skla (oblíbený je materiál výplně lacobel). Tam, kde je místo pro šatnu dosti velké, většinou vítězí tato varianta skýtající mnoho úložného prostoru. Všechny stěny jsou zastavěné, vepředu se nachází vchod, a tak ani píď nezůstane nevyužitá. Řešení pro ty, kdo potřebují uskladnit hodně věcí. Tvar šatny do písmene L znamená, že jedna ze stěn zůstane prázdná - nejčastěji je příčinou okno, dveře nebo topení, které neumožňují zastavět stěnu úložnými policemi. Vestavěná šatna do L totiž poskytuje dost místa pro pohyb a oblékání uvnitř. A na prázdnou stěnu může přijít například zrcadlo. Zdroj: Vestavenky.cz

Dveře nebo závěs

Plné dveře jsou sice u běžných skříní nejběžnější, ale opět nejsou příliš praktické. Posuvné sice nezaberou žádný prostor, ale omezují výhled do skříně, protože vždy budete mít otevřenou jen jednu polovinu. Klasické dveře naopak úplné otevření umožňují, ale zabírají prostor. Odlehčenou verzí, jak cenově, tak vizuálně, je dlouhý závěs. Výhodou takového řešení je snadná montáž a navíc oblečení zůstane stále větrané a bez zatuchlého pachu. Šatní skříň můžete nechat dokonce i otevřenou, jen je dobré ji umístit do stinného zákoutí, kam na oděvy nebudou dopadat přímé sluneční paprsky. 

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod