Buďte jedineční! Pořiďte si elegantní betonový nábytek a doplňky

 Interier 
26. července 2018 10:24 / Marcela Plachá
  0
📷
7 fotografií v galerii
Beton dokáže být opravdu elegantní.  Shutterstock
Beton je nedílnou součástí našich každodenních životů. Už dávno se ale nevyužívá jen na podlahy, ale uplatňuje se i při výrobě nábytku a doplňků. Zhotovují se z něj i šperky a dokonce látky. Přesto, že designové kousky z betonu působí extravagantně, pořizuje si je stále více lidí. V poslední době se rozmohl i trend betonových zdí.

Beton dokáže být opravdu elegantní. A dá se říct, že každý kus je téměř originál, zákazníkům často vyráběný na míru. Tento přírodní materiál se obvykle kombinuje například se dřevem, kovem a sklem.

Výhody

Beton je téměř bezúdržbový přírodní materiál. Má vysokou pevnost a trvanlivost, vysokou odolnost vůči teplu a je samozřejmě nehořlavý. K jeho plusům patří i šetrnost k životnímu prostředí. Možná vás to překvapí, ale beton neobsahuje žádné toxické látky a je lehce recyklovatelný. Jedinou nevýhodou se zdá být váha betonového nábytku a vyšší cena. 

Stačí málo

Betonové prvky bývají velmi originální a jedinečné, proto se to s nimi nemusí přehánět. Přitahují pozornost. Hodí se zejména do moderních interiérů a k bílé a černé barvě. Navíc u betonových prvků nemusíte zůstávat jen u šedé barvy. Beton je i materiál mnoha barev. Efektně působí červený či antracitový povrch. 

Zpracování

Mezi nejběžnější techniky úpravy betonu patří broušení, leštění, hlazení, škrábání a vymývání. Výsledný povrch může být hladký i hrubý, ale také plastický. Po konečném opracování by měl být  beton velice příjemný na dotek. Odborníci umí docílit matu i vysokého lesku. 

Obvyklé použití betonu v domácnosti

Nejčastěji se beton v domácnosti využívá na zahradách a terasách. V kuchyních se stále častěji instalují pracovní betonové desky, stoly, barové pulty a kuchyňské ostrůvky. Do obývacích pokojů přicházejí originální konferenční stolky, které bývají propojeny se sklem, kovem či dřevem. Z betonu ale můžete mít umyvadlo i vanu. Do koupelny s betonovým umyvadlem se skvěle hodí čisté bílé obklady. Celkový dojem je úplně jiný než v případě klasické bílé keramiky.  

Betonové obrazy

Beton je zkrystalizovaná kompozitní směs složená z cementu, vody a kameniva, kterou znali i starověcí římští stavitelé. Do betonových chodníků, stěn, jídelních stolů apod. můžete dokonce zakomponovat i různé otisky. Nádherných efektů lze docílit zapuštěním nejrůznějších přírodnin, nerostů a zkamenělin do beztvaré betonové směsi, která se posléze vybrousí a cement ukáže ve výsledku další ze svých dekoračních možností. O dalších možnostech využití betonu jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod