Pořiďte si ekologické zelené bydlení. Poradíme, které rostliny jsou nejvhodnější

 Interier 
18. července 2018 14:56 / Martina Langová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Exotické rostliny nemusíte obdivovat jen na dovolené, zasaďte si je doma Depositphotos
V posledních letech jsou hitem takzvané ekonomické domy. Ideálně, pokud by byly zcela soběstačné. Je to trend, který nás vrací tak trochu zpátky k přírodě. Nejen dům, ale i vnitřek by měl být zařízený v „zeleném“ stylu.

Rostliny přinášejí do našich domovů kromě radosti a krásy i pozitivní energii, kterou z nich můžeme čerpat. Nemusíme mít hned dům u lesa, i pěkný byt na předměstí může být zařízen v eko stylu a doplněn zelení, která nám bude evokovat návrat k přírodě.

Výběr správných rostlin

Vytvořte si doma vlastní zelenou oázu, kde se budete rádi schovávat před každodenním shonem a starostmi. Abychom měli svoje bydlení zařízené co nejvíc přírodně, je potřeba jej také ozdobit rostlinami tak, aby nám dělaly společnost po celý rok. Myslet však musíme také na to, abychom se o ně nemuseli přespříliš starat, a aby vydržely bez naší péče, pokud odjedeme na čtrnáctidenní dovolenou. Velké pokojové rostliny navíc pročistí vzduch v bytě.

Nejlepšími rostlinami se proto jeví palma, dracéna či kapradí. Vhodný je i banánovník nebo juky. Tyto rostliny mají krásné dekorativní listy a navíc jde většinou o větší exempláře. Při výběru nejvhodnějších druhů si můžeme pohrát s různými odstíny zelené i se strukturami listů. A skvělé jsou i rostliny, co žijí jen ze vzduchu.

Pět rostlin pro pěstování doma

Banánovník

Jeho obrovskou výhodou je to, že dokáže růst neskutečně rychle. I když se jeho listy rozvíjí vcelku pomalu. Jakmile však doroste alespoň minimální výšky, bude nám celoročně evokovat pocit, že jsme na nějaké exotické plantáži. Rostlina potřebuje světlo, dostatečné množství vody a přiměřené hnojení. Ovšem pozor na průvan. Ten banánovníku škodí víc než cokoliv jiného.

Juka

Říká se jí také „rostlina pro líné“. Péči o ni zvládne opravdu každý. Vypadá nádherně a je naprosto nenáročná. Má ráda slunce, ale přežije i ve stínu. Chce vodu, ale když ji zapomenete zalít, vůbec nic se nestane. A s hnojením to také nepřehánějte – jednou za rok bohatě stačí.

Papyrus

Pamatujete si jej ještě z dějepisu? Ano, je to přesně ta rostlina, ze které se vyráběl primitivní papír. Ovšem sloužil i jako potravina, střešní krytina, suroviny pro výrobu provazů a misek. Dokonce se z něj vyráběly čluny. Co s ním uděláte doma, je na vás. V každém případě papyrus doporučujeme jako okrasnou pokojovou rostlinu, kterou vám budou všichni závidět. Pro klidný život touží jen po teple a trvale svlažených kořenech.

Dracéna

Když si touto rostlinou ozdobíte svůj domov, budete mít pocit, že jste v nějakém uměleckém domě. Kresby na listech dracény jsou totiž naprosto jedinečné. Světle a tmavě zelené pruhy na listech vytvářejí dokonalé kresby, která vám jiná rostlina nenabídne. Dracéna má jen jednu podmínku – potřebuje opravdu hodně světla. Pokud jí ho nedopřejete, dařit se jí u vás nebude.

Kokosovník

Cítíte tu vůni? I když kokosový ořech se vám v domácích podmínkách jen těžko podaří vypěstovat, kokosovou palmu doma mít můžete. Nádherná exotická rostlina vyžaduje jen teplo a světlo, jinak je vcelku nenáročná.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve