Pět tipů, aby se vám v ložnici nádherně spalo

 Interier 
16. července 2018 17:44 / Martina Langová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Místnost na spaní musí být dokonale uspořádaná Pixabay
Poruchy spánku má alespoň jednou za rok většina Čechů. To je statistika. Na vině může být stres, nadměrná zátěž nebo mnohem jednodušší důvod, jako je špatně zařízená ložnice. Držte se našich rad a budete spát jako na obláčku.

Jídlo i pití můžeme přes den ošidit, ale noční spánek neobejdete ani omylem. Jakmile nedodržíte čas, který vaše tělo k odpočinku vyžaduje, nic s vámi celý další den nebude. Po probdělé noci jsme unavení, malátní a bez energie.

1. Správný nábytek

Volba nejen postele, ale i skříní je v ložnici přímo zásadní záležitostí. Zvolíme-li klasický nábytek v „kancelářském“ stylu, nemůžeme čekat, že si dokonale odpočineme. Prostředí kolem nás musí v našem mozku evokovat klid a pohodu. To se může podařit například s rustikálním nábytkem. Díky tomu jak působí, se hodí právě spíše pro místnost, ve které spíme. Evokuje odpočinek, venkovský styl, klid a pohodu.

Je navíc vyroben z masivního dřeva, takže i na naše tělo působí po zdravotní stránce velmi blahodárně. 

2. Přírodní materiály

Když už jsme u toho dřeva, je nutné rovněž podotknout, že přírodní materiály by měly mít v ložnici výhradní místo. Na žádné náhražky tu není prostor. Z materiálů musí být nutně cítit organický charakter. Naopak syntetické materiály mohou negativně působit nejen na naše celkové zdraví, ale i samotný spánek. Vybírejte tedy jen to, co je čistě přírodní.

3. Správné vzory

Hodně barev a odstínů, spousta vzorů – jsou fajn do obývacího pokoje, pracovny či jiné místnosti v domě, ale rozhodně ne pro ložnici. Co se barev týče, nejvhodnější je modrá a fialová. Modrá nás zklidní, evokuje v nás odpočinek a dobrou náladu. Tahle barva dokáže i léčit – ničí záněty v těle, tlumí bolesti hlavy a vylučuje z těla kyselinu močovou, která má za následek nemoci, jako je revmatismus a dna. Fialová barva pak zase skvěle zklidní naše emoce. Pokud jsme toho za celý den prožili moc v práci a jsme unavení, není lepší barvy, která by nás zklidnila. Fialová léčí i smutek, mírné deprese a neurózy.

Naopak zcela nevhodnou barvou pro ložnici je červená, která na organismus působí divoce a aktivně, zrychluje dech i svalové napětí. Nedovolí nám usnout. Zelená nás zase nutní přemýšlet a soustředit se. Podobné je to i se vzory. Nejlepší bude, pokud se jim zcela vyhnete. Není-li to možné, pak volte jen velmi střídmé a jemné vzory. Vyzkoušet můžete barvu růžového zlata.

4. Vhodné doplňky

Nebyla by to ložnice, abychom si ji pěkně neozdobili. Krom obrazů – ideálně pozitivně působících na psychiku, je dobré volit proutěné košíky, kožešiny nebo sušené květiny. Chybět by neměly ani nástěnné lampy s tlumeným světlem, případně lustrové světlo s regulovatelnou intenzitou světla.

5. Dokonalé vůně

V ložnici by neměly chybět ani svíčky, případně aroma lampa či difuzér. Na večer volte takové vůně, které nás zklidní a pomohou nám navodit zklidnění a příjemný spánek. Ze všeho nejvíce se hodí jasmín, levandule, meduňka nebo růže. Ovšem pozor – svíčky nezapomeňte před usnutím sfouknout.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve