Bourání starého komína má svá pravidla. Na co si musíte dávat pozor?

 Rekonstrukce 
13. července 2018 11:13 / Jan Novák
  0
📷
4 fotografie v galerii
Při výrazném pochybení byste mohli třeba přijít i o střechu Shutterstock
Při rekonstrukci starého domu se často neobejdeme bez pomoci odborníků, což ale stojí nemalé peníze. Jsou ale činnosti, které zvládnete s trochou štěstí sami. Jednou z nich je bourání starého komína. Musíte ale dodržet několik pravidel, jinak byste mohli třeba přijít i o střechu.

Nejčastějším důvodem, proč se při rekonstrukci zbavit starého komína, je, že už nevyhovuje současným standardům. V horším případě se rozpadá, není vyvložkovaný a představuje tak bezpečnostní riziko. Počítat musíte s tím, že bude potřeba zacelit díru na střeše. A také vám zůstane hodně stavebního materiálu a suti.

Základem je dostat se na střechu bez poškození tašek. Je proto vhodné, abyste měli připraveno několik náhradních. Poohlédněte se například u sousedů nebo ve stavebních bazarech. Tašky musíte ze střechy vysunovat opatrně, ideálně s pomocníkem.

Opatrně musíte i na cihly. Na starých komínech jsou často působením vlhkosti a větru volnější. Pokud by nebyly, pomůžete si kladivem. Počítat ale musíte s odpadem z omítky, který je prašný a padá i dovnitř komína.

Nemělo by vás zaskočit, že odpadu z malty a omítky bude nečekaně velké množství. V komíně musíte zabezpečit všechny otvory, ať nemáte odpad ve všech místnostech domu. Ideální je, pokud někdo hned čistí odebrané cihly nad vědrem sloužícím na odnos odpadu.

I když se to nezdá, zbouraný komín ukrývá metráky cihel. Předem byste měli vědět, kam je budete ukládat. Počítejte s tím, že podlaha starších domů nemusí unést takovou zátěž.

Zapomenout nesmíte ani na zaslepení otvoru po zbouraném komínu, aby se do domu nedostali hlodavci, vosy, sršně či pavouci. Po komínu může ve střeše zůstat větší otvor, než se původně mohlo zdát.

Proto musíte mít připravené latě a trámy, abyste díru zadělali. Zpevněte je železnými spoji a otvor pak zakryjete připravenými taškami. Vše musíte pečlivě vyměřit, aby vám vedle tašky nezůstala díra nebo aby taška naopak nepřečnívala.

Neplechu by v takovém případě mohl nadělat vítr, na střechu by se mohli dostat zmínění hlodavci, ptáci i hmyz. V případech, kdy se do otvoru nevleze taška, pomoci může skleněná tabule připevněná drátem či jiné provizorní řešení, které dům ochrání před deštěm. Jak postavit nový moderní komín, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008