Jednorázové plastové nádobí už není v kurzu. Teď letí tato ekologická novinka
Biologicky rozložitelné jednorázové nádobí si razí pomalu a jistě svou cestu. Dříve se objevovalo zejména v různých lepších restauracích zaměřených na zdravou stravu, teď už ale začíná tato novinka pronikat také do běžných domácností. Řada lidí si totiž uvědomuje, že není potřeba kvůli zahradní párty zatěžovat životní prostředí.
Bio nádobí i do mikrovlnky
Nabídka biologicky rozložitelného jednorázového nádobí je dnes opravdu široká. K dostání jsou nejen talíře, ale také kelímky na polévku, dresingové misky a biodegradabilní menuboxy, které jsou stylové, lehké, pevné a navíc kompostovatelné. Bio nádobí z cukrové třtiny a obilného škrobu je odolné vodě i tukům, je nepromastitelné a vhodné i pro ohřev v mikrovlnné troubě. K dostání jsou samozřejmě také bio kelímky na kávu a k nim příslušná kompostovatelná víčka.
Vypadá to jako plast, ale není to plast
Ekologické nádobí či bio brčka jsou často vyrobeny z materiálu PLA, který vypadá jako běžný plast. Jenže o plast rozhodně nejde. Ve skutečnosti je nádobí vyrobeno ze škrobů rostlinné biomasy (kukuřice, obiloviny, celulóza).
Výhodou výrobků z tohoto typu plastu je biologická rozložitelnost a kompostovatelnost. Rozklad probíhá za pomocí vlhkosti, vyšších teplot vzduchu a půdních bakterií. Doba rozkladu záleží na ideálních podmínkách pro rozpad hmoty a tloušťce materiálu konkrétního výrobku. V kompostárnách se rozkládají v řádu týdnů, na skládkách v řádu měsíců.
Talíře z cukrové třtiny
Biologické nádobí se ale vyrábí i z cukrové třtiny. Při jeho výrobě se nevyužívají žádné chemické či ropné látky a po použití lze tyto výrobky ekologicky zlikvidovat v zahradních domácích kompostérech. O tom, že lze kompostovat i v panelákovém bytě, jsme psali zde. Z pozůstatků jednoho stébla cukrové třtiny lze například vyrobit až 50 talířků.
Tvrdá vlákna cukrové třtiny zaručují nádobí pevnost, voděodolnost a chuťovou neutrálnost. Velmi dobře izolují teplo z horkých nápojů a pokrmů. Nádobí z cukrové třtiny lze rovněž požít pro ohřev v mikrovlnné troubě.
Servírování na palmovém listu
Jednorázové plastové nádobí lze nahradit i tím vyrobeným z plamového listu. Výroba produktů z palmového listí byla až doposud neznáma a velmi málo využívána.
A jak takové nádobí vzniká? Nejčastěji se k jeho výrobě používá listí, které samo spadlo na zem, takže nedochází k poškozování rostlin mechanickým sběrem nebo odřezáváním listů zdravé palmy. Dosud byl tento materiál pálen jako přebytečný odpad, nyní končí ve zpracovatelských společnostech. Zde listy důkladně očiští a poté při 120 °C lisují, tvarují a upraví do požadovaného tvaru misek, talířů, podnosů atd.
Nádobí z palmového listí je ideální jak k servírování teplých či studených pokrmů, tak k pečení nebo do mikrovlnné trouby. Má vysokou pevnost, je voděodolné, odolné vůči teplu a chuťově neutrální. Uvítají ho také alergici, astmatici, malé a dospívající děti či kojící a těhotné ženy. Po použití můžete nádobí zkompostovat v domácích zahradních kompostérech.