Jednorázové plastové nádobí už není v kurzu. Teď letí tato ekologická novinka

 Tipy a inspirace 
06. července 2018 10:41 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Ekologicky rozložitelné nádobí má zelenou Internet
Dříve se snad žádná zahradní párty neobešla bez jednorázového plastového nádobí. Plastové talíře, mističky i kelímky pak obvykle končily v koši nebo v lepším případě v kontejneru na plast. Dnes je ale v módě toto nádobí nahradit čistě přírodními výrobky. Jejich nespornou výhodou je, že jsou kompostovatelné.

Biologicky rozložitelné jednorázové nádobí si razí pomalu a jistě svou cestu. Dříve se objevovalo zejména v různých lepších restauracích zaměřených na zdravou stravu, teď už ale začíná tato novinka pronikat také do běžných domácností. Řada lidí si totiž uvědomuje, že není potřeba kvůli zahradní párty zatěžovat životní prostředí.

Bio nádobí i do mikrovlnky

Nabídka biologicky rozložitelného jednorázového nádobí je dnes opravdu široká. K dostání jsou nejen talíře, ale také kelímky na polévku, dresingové misky a biodegradabilní menuboxy, které jsou stylové, lehké, pevné a navíc kompostovatelné. Bio nádobí z cukrové třtiny a obilného škrobu je odolné vodě i tukům, je nepromastitelné a vhodné i pro ohřev v mikrovlnné troubě. K dostání jsou samozřejmě také bio kelímky na kávu a k nim příslušná kompostovatelná víčka.

Vypadá to jako plast, ale není to plast

Ekologické nádobí či bio brčka jsou často vyrobeny z materiálu PLA, který vypadá jako běžný plast. Jenže o plast rozhodně nejde. Ve skutečnosti je nádobí vyrobeno ze škrobů rostlinné biomasy (kukuřice, obiloviny, celulóza).

Výhodou výrobků z tohoto typu plastu je biologická rozložitelnost a kompostovatelnost. Rozklad probíhá za pomocí vlhkosti, vyšších teplot vzduchu a půdních bakterií. Doba rozkladu záleží na ideálních podmínkách pro rozpad hmoty a tloušťce materiálu konkrétního výrobku. V kompostárnách se rozkládají v řádu týdnů, na skládkách v řádu měsíců.

Talíře z cukrové třtiny

Biologické nádobí se ale vyrábí i z cukrové třtiny. Při jeho výrobě se nevyužívají žádné chemické či ropné látky a po použití lze tyto výrobky ekologicky zlikvidovat v zahradních domácích kompostérech. O tom, že lze kompostovat i v panelákovém bytě, jsme psali zde. Z pozůstatků jednoho stébla cukrové třtiny lze například vyrobit až 50 talířků.

Tvrdá vlákna cukrové třtiny zaručují nádobí pevnost, voděodolnost a chuťovou neutrálnost. Velmi dobře izolují teplo z horkých nápojů a pokrmů. Nádobí z cukrové třtiny lze rovněž požít pro ohřev v mikrovlnné troubě.

Servírování na palmovém listu

Jednorázové plastové nádobí lze nahradit i tím vyrobeným z plamového listu. Výroba produktů z palmového listí byla až doposud neznáma a velmi málo využívána.

A jak takové nádobí vzniká? Nejčastěji se k jeho výrobě používá listí, které samo spadlo na zem, takže nedochází k poškozování rostlin mechanickým sběrem nebo odřezáváním listů zdravé palmy. Dosud byl tento materiál pálen jako přebytečný odpad, nyní končí ve zpracovatelských společnostech. Zde listy důkladně očiští a poté při 120 °C lisují, tvarují a upraví do požadovaného tvaru misek, talířů, podnosů atd.

Nádobí z palmového listí je ideální jak k servírování teplých či studených pokrmů, tak k pečení nebo do mikrovlnné trouby. Má vysokou pevnost, je voděodolné, odolné vůči teplu a chuťově neutrální. Uvítají ho také alergici, astmatici, malé a dospívající děti či kojící a těhotné ženy. Po použití můžete nádobí zkompostovat v domácích zahradních kompostérech.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve