Kompostovat můžete i v bytě. Existují skvělé způsoby, jak na to

 Tipy a inspirace 
10. října 2017 17:25 / Marie Popelková
  0
📷
1 fotografie v galerii
Zhruba 40% všeho, co každý den vyhodíme do odpadkového koše, tvoří bioodpad. Shutterstock
Venku nebo uvnitř, každý může kompostovat. Pokud nemáte zahradu, bude stačit malý prostor v garáži, na balkoně, či dokonce pod kuchyňským dřezem. Skutečně se to dá a existují skvělé způsoby, jak na to. 

Kompost byl v minulosti součástí snad každé zahrady. Sloužil nejen ke zpracování biologického odpady z kuchyně či zahrady, ale také jako zdroj úrodné zeminy. V dnešní době se komposty opět vrací na výsluní. Na trhu najdete spoustu druhů kompostérů – a co víc, některé můžete mít i v domácnosti!

Co všechno kompostovat?

Organické zbytky z domácnosti: zbytky ovoce a zeleniny, pečiva a vařených jídel (nevhodné jsou mléčné výrobky, zbytky masa, tuky a v tomto případě i zemina, která žížalám škodí), potravinami znečištěný papír, čajové lístky, skořápky od vajíček a ořechů, zbytky pokojových rostlin, květiny a stelivo býložravých mazlíčků.
Organické zbytky ze zahrady: zbytky ovoce a zeleniny, květiny, zeminu, pokosenou trávu, listí, větve, hobliny, piliny a kůru, popel ze dřeva. 

Vše se odehrává ve vermikompostéru

Ve vermikompostéru žížaly zpracovávají váš bioodpad, ze kterého vzniká hnojivo. Je tvořen celkem ze tří nádob, které jsou uloženy v patrech nad sebou. Mezi patry jsou otvory, kterými žížaly prolézají. Do vrchních dvou pater je umístěna zemina s novinovým papírem a žížalami. Spodní patro slouží jako zásobník pro žížalí čaj, který se využívá jako hnojivo pro rostliny.

Jak se o kompost starat?

Jediné, o co je třeba se starat, je vlhkost kompostu. Pokud je příliš vlhký a blátivý, stačí přidat novinový papír. V opačném případě stačí zalít malým množstvím vody.

Jak je to se zápachem?

Díky tomu, že žížaly nepřetřžitě pracují, nedají bioodpadu čas na to, aby začal uvnitř vermikompostéru zahnívat. Svojí činností vyrábí vysoce kvalitní hnojivo. Je to docela sranda, mít vlastní zvířátka, která po vás svým způsobem uklízí a ještě tak vyrábí něco opravdu užitečného.

Domácí kompostér v bytě: výhody a nevýhody

Přestože se jedná o určitou drobnou starost navíc vedle obligátního vyhození pytlíku se směsným odpadem venku do popelnice, vlastnictví domácího kompostéru v bytě má značná plus.

Výhody domácího kompostéru

• do domácího kompostéru lze uložit velké spektrum domácího odpadu
• snížení množství běžného směsného odpadu až o 40%
• nižší náklady na svoz komunálního odpadu
• eliminace zápachu z klasického koše
• tvorba vlastního domácího kompostu, který je možné dále využít

Nevýhody domácího kompostéru

• starost navíc
• je třeba pro něj mít vhodné místo: vzdušné, s relativně stálou teplotou

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47