Jsou už spáry ve vaší koupelně škaredé? Jejich opravu a obnovu zvládnete i sami

 Tipy a inspirace 
09. října 2017 09:46 / Pavel Suchý
  1
📷
4 fotografie v galerii
I hodně zanedbané spáry v koupelně lze opravit. Není to nic složitého. Shutterstock
Spáry mezi kachličkami po letech doznají značné změny. Obzvláště ve vlhkých koupelnách jsou náchylné na plísně. Zašlým a plesnivým spárám dejte sbohem. Na jejich opravu a obnovu nemusíte hned volat specialistu, zvládnete to i sami.

Před tím, než se do opravy spár pustíte, si připravte krepovou lepicí pásku, spárovací hmotu nebo sanitární silikon a barvu na nátěr spár. Po ruce mějte také ostrý nůž, pásek z pěnové hmoty a čisticí prostředek na páry.

Oprava spár krok za krokem

Nejprve odstraňte starou spárovací hmotu pomocí ostrého nože. Spáry důkladně vyčistěte a zbavte je veškerých zárodků plísně, a to včetně prachu.

Při šířce spáry nad 10 mm je třeba předem vyplnit duté prostory. Použijte k tomu např. pásek z pěnové hmoty.

Pro zachování pravidelné spáry označte její směr po obou stranách krepovou lepicí páskou.

Jako novou spárovací hmotu použijte trvale elastický a voděodolný sanitární silikon. Většina silikonů obsahuje (fungicidní) složky likvidující plísně, které však po několika letech ztrácejí svůj účinek.

Na závěr spáru uhlaďte houbou.

Jak spáry obnovit

Pokud se nechcete pouštět rovnou do opravy spár, máte možnost zašlé spáry jen obnovit. Tato činnost je ještě méně náročnější než oprava. Obnova totiž spočívá jen v nanesení barevného nátěru. Jak na to?

Vyčistěte staré spáry speciálním čisticím prostředkem na spáry a potom na ně naneste barvu houbičkou či štětcem.

Po zaschnutí barvy (spáry získají matný vzhled s mírným leskem) odstraňte z okrajů dlaždic přebytečný materiál vlhkou houbičkou.

Čím spáry vyčistit

Pokud stav spár v koupelně není úplně katastrofický, můžete se je pokusit jen důkladně vyčistit. Eistuje na to řada chemických přípravků, ale lidem se osvědčilo i pár domácích triků:

Pára

Spolehlivější než drhnutí pískem je údajně parní čistič. O výdrž dlaždic se není třeba bát, snesou vysoké teploty. Opatrní buďte pouze kolem dřevěného nábytku a zárubní dveří.

Zásoby ze spižírny

Některým hospodyňkám se osvědčily i kašičky připravené z ingrediencí, které běžně najdete ve spižírně. Zkuste si smíchat například kypřící prášek, vanilkový puding, vodu a jedlou sodu. Podobně funguje i drcená křída smíchaná s trochou vody. Pak už jen stačí vzít si malý kartáček a drhnout a drhnout.

Jádrové mýdlo

Když budete mít po ruce malý kartáček na boty, naneste na něj jádrové mýdlo, spáry pořádně vydrhněte a vlhkým hadrem nakonec špinavou pěnu setřete. Je to dřina, ale zabírá to.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47