Nezapomeňte připravit střechu na zimu

 Exterier 
03. října 2017 08:34 / Marie Popelková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Pokud vlastníte dům, máte nejvyšší čas udělat před zimou revizi střechy. Shutterstock
Zima se pomalu a jistě blíží a majitelé domů by se tak měli ujistit, že jejich střecha je na příchod sněhu a mrazu dobře připravena. V první řadě nesmí střechou zatékat a je třeba také zkontrolovat okapy. Obzvláště šikmé střechy by pak měly být opatřeny protisněhovými zábranami.

Revize střechy před zimou je důležitá věc. Další je pak vhodné provést na jaře. V prvé řadě začněte vizuální kontrolou stavu střešní krytiny. Prověřte též klempířské prvky kolem prostupů a jejich utěsnění – oplechování štítů, komínů, vikýřů, světlíků a odvětrávacích prvků. Zkontrolujte žlaby, okapy a odtokové roury včetně jejich pevného uchycení a vyčistěte je. Zkontrolujte také protisněhové zábrany, jejich stav a stabilitu (upevnění). Nezapomeňte ani na neobývané podkroví a půdy, kde snadno poznáte, že do nich zatéká. Všechny odhalené nefunkční a poškozené prvky musíte opravit či vyměnit. Menší závady odstraníte sami, pokud si ale nevíte rady, je třeba přizvat odborníka.

Odpovědnost za škody

Odpovědnost za škody zůsobené pádem sněhu nese vždy majitel domu. A pokud máte sjednané pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou třetí osobě, musíte pojišťovně dokladovat opatření, která jste učinili pro snížení rizik. A to může být podle norem pro konkrétní sněhové oblasti právě i instalace ochrany před sněhem. Jinak nemusí k pojistnému plnění vůbec dojít. 

Bezpečnost na prvním místě

Do bezpečnostního systému střech patří i střešní lávky, zábradlí a další prvky, nejen ochrana před sněhem. Jde o sortiment, který zajišťuje bezpečný pohyb po střeše, ochranu střechy, okapů a přilehlých prostor před náporem sněhu. 

Prvky protisněhové ochrany vybírejte podle sněhové oblasti, typu budovy a typu střechy. Při jejich výběru je důležité brát ohled i na výšku budovy a typ, tvar a sklon střechy. Protisněhové zábrany jsou určené pro střechy šikmé, na plochých střechách obvykle postačí pouze zábradlí a žebřík určený pro přístup na střechu. Odstraňování nadměrné sněhové nadílky z plochých střech je poměrně bezpečné a jednoduché. O to obtížnější je však tato činnost na střechách šikmých.

Sníh a led na šikmých střechách

Nabízeno je více typů sněhových zachytávačů, které mohou být trubkové (jinak též tyčové), nebo deskové. Trubkové sněhové zachytávače jsou tvořeny dvěma či třemi trubkami nad sebou. Vznikne tak dvacet až třicet centimetrů vysoká zábrana, která brání pádu nahromaděného těžkého a mokrého sněhu ze střechy, respektive jeho sjetí. To samé dělají i zábrany deskové tvořené kovovým roštem, nebo perforovanou deskou. K dostání jsou ale i speciální háky, do kterých se nejčastěji vkládá dřevěná kulatina. Kulatina má na střeše přírodní vzhled a plně koresponduje s historickými stavbami, obzvláště těmi ze dřeva. Používají se také rozrážeče sněhu a speciální protisněhové tašky s výstupky. Tyto prvky jsou určené k roztrhání sněhové pokrývky na menší části. Pád sněhu pak napáchá menší škody a sníženo je i riziko zranění. Navíc je lépe chráněn právě okap, který se dostane do konfrontace s energií sjíždějícího sněhu jako první. Ovšem maximální ochrany dosáhnete kombinací bezpečnostních prvků.

Jak vybrat protisněhové zábrany

Protisněhové zábrany musíte především vybrat tak, aby se hodily pro danou střechu a konkrétní střešní krytinu. Zásadní je jejich bezvadná funkce. Podle toho by se mohlo zdát, že na materiálu nezáleží, ovšem v jednom ohledu je výběr materiálu důležitý – je jím životnost a spolu s ní nároky na údržbu. Pokud jde o povrchově upravený kov bez nároků na údržbu, je to ideální. Sněhové zachytávače by též měly disponovat odpovídajícím evropským atestem, garantovanou nosností a důležitý je i způsob a četnost kotvení zábran do střešní krytiny (respektive do střechy). 

Počet zábran vždy odpovídá sněhové oblasti, výšce domu a hřebene střech, sklonu střechy a její délce od okapu k hřebeni. Konkrétní typ a počet zábran jsou pak určeny návrhovými tabulkami, které jsou vydané výrobcem zábran. 

Přitom platí, že čím delší je střecha, tím více sněhu bude působit na sněhovou zábranu. A také platí, že s rostoucím sklonem střechy roste i kinetický nápor na zábranu. Vyšší sněhové oblasti vyžadují dokonce i instalaci zábran v několika řadách. Váha sněhu se tak rozloží po metrech.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47